back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο έθεσε ο Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το ζήτημα της παραβίασης των ελληνικών υδάτων στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, ο κ.Βορίδης επεσήμανε ότι η ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα των τουρκικών σκαφών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και έχει σημαντικές συνέπειες στην αναπλήρωσή τους.

Παράλληλα, ο Υπουργός κατήγγειλε ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εισέρχονται παρανόμως και με μεγάλη συχνότητα στα ελληνικά ύδατα. Μάλιστα, πολλές φορές συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Πάντως, ο κ.Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά:”Η Ελλάδα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες προς την Κομισιόν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2017. Καλωσορίζουμε φυσικά και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Κομισιόν, ωστόσο έχει έρθει η ώρα για μία προληπτική και αποφασιστική απόκριση, στη βάση των πληροφοριών που έχουν ήδη δοθεί”.

Επιπλέον, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κομισιόν οφείλει να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στα σχετικά διεθνή φόρα, στις διμερείς επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αλιεία, καθώς και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ.

Ακόμα, ο κ.Βορίδης ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί η χώρα μας για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση , ενώ κάλεσε για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, πρότεινε την ανάπτυξη του περιπολικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας καθώς και τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ στην περιοχή.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα