back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα Gossips – Κουτσομπολιά: Προβολή και ταινίας και συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Διαβάστε επίσης

Το νέο πρόγραμμα με τίτλο Gossips (Κουτσομπολιά) μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen και του State of Concept, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη, εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για μια θεματική πρόταση της επιμελήτριας, που ξεκίνησε μετά από πρόσκληση του Het Neuwe Instituut Rotterdam το 2019.

Tο αθηναϊκό του κεφάλαιο που θα λάβει χώρα το 2020 και το 2021, εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου στο Goethe. Είναι η πρώτη εκδήλωση στο ανακαινισμένο αίθριο του Goethe-Institut στην οδό Ομήρου. Θα τηρηθούν αυστηρά οι επίσημες οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας για αυτόν τον λόγο οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Επηρεασμένο από τα κείμενα της Silvia Federici, το Gossips (Κουτσομπολιά) αποσκοπεί στο να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με τις εκφάνσεις του φεμινισμού και το μέλλον τους. Στοχεύει στο να φέρει κοντά τις γυναίκες, να αναδημιουργήσει και να ερμηνεύσει την αρχική έννοια του «κουτσομπολιού» σαν ένα σύστημα αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ γυναικών, καθώς και έναν τρόπο επανανοηματοδότησης γυναικείων διαδικασιών σκέψης.

Το θεματικό κεφάλαιο ξεκινά με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Audre Lorde: The Berlin Years 1984-1992» που αφορά σε μία από τις σημαντικότερες Αφροαμερικανίδες ποιήτριες και θεωρητικούς του φεμινισμού, την Audre Lorde. Το ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία της γερμανίδας κοινωνιολόγου Dagmar Schultz, η οποία δούλευε χρόνια με την Lorde από το 1984 όταν και την προσκάλεσε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Free University του Βερολίνου, και έκτοτε διατηρούσε μαζί της στενές φιλικές σχέσεις, βιντεοσκοπώντας αρκετό υλικό από την περίοδο που η Lorde έζησε στο Βερολίνο, από το οποίο προέκυψε και το ντοκιμαντερ. Η ταινία, παραγωγής 2012, έχει προβληθεί σε 75 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε την ίδια χρονιά.

Το φιλμ αποτυπώνει μία κομβική στιγμή της ιστορίας του Βερολίνου και επικεντρώνεται στη εξέλιξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών της Αφρο-γερμανικής κοινότητας στην χώρα εκείνη την περίοδο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τα ερωτήματα που θέτονται από η Lorde και το ντοκιμαντέρ, σχετικά με την εθνική ταυτότητα, το διαθεματικό φεμινισμό, το ρατσισμό και τους τρόπους με τους οποίους αυτά γίνονται αντιληπτά στην Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Η συζήτηση θα γίνει με την Dagmar Schultz, (σκηνοθέτη της ταινίας, διαδικτυακά) και την Jackie Abhulimen (συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη) στα Αγγλικά.

Jackie Abhulimen

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Αφρικανούς μετανάστες γονείς και έχει μακρά εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Generation 2.0 RED, όπου η δουλειά της εστιάζει σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού ακτιβισμού. Είναι απόφοιτη από το Τμήμα Σπουδών Ανάπτυξης και Ειρήνης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και πιστεύει στις άπειρες δυνατότητες μιας ενεργούς φαντασίας.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Προβολή και συζήτηση

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, στις 8 μ.μ.
Μέρος του Gossips (Κουτσομπολιά) μια σειράς προβολών, συζητήσεων και δράσεων σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη

Γλώσσα: Γερμανικά και Αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους (Ταινία), Αγγλικά (Συζήτηση)

Χώρος: Αίθριο Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

H είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο: [email protected] και στο 210 3661004

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε των Αθηνών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα