back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την αμφιλεγόμενη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας, ουσιαστικά, το δρόμο για την πιο ριζική μεταρρύθμιση στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, ο οποίος προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Το Πεκίνο εισήγαγε το νόμο ως απάντηση στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συντάραξαν την αυτόνομη περιοχή το 2019.

Ο νέος νόμος ποινικοποιεί τις απόπειρες απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν, ωστόσο, γνωστοποιηθεί.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση της Κίνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επαναξιολογηθεί η αξιοπιστία της χώρας ως οικονομικού εταίρου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο “αποδοκιμάζει την απόφαση”, ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε ότι η ΕΕ συζητά με τους διεθνείς εταίρους της μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε απάντηση αυτής της απόφασης του Πεκίνου.

Tην ψήφιση του νόμου αποδοκίμασαν, επίσης, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στείλουν ένα σαφές οικονομικό μήνυμα”, υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι οι απλές εκκλήσεις στην Κίνα δεν αρκούν και ότι η ΕΕ μπορεί να απειλήσει τα οικονομικά προνόμια που απολαμβάνει η Κίνα. “Η πρόσβαση στην αγορά για τα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσε να μπλοκαριστεί εάν [η Κίνα] δε σεβαστεί τις διεθνείς τις ευθύνες”, συμπλήρωσε ο Σουλτς.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νωρίτερα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, μέσω του οποίου παροτρύνονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν “κυρώσεις, αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα