back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μήλον της έριδος το Ασκληπιείο μεταξύ δήμου Βάρης και Εκκλησίας

Διαβάστε επίσης

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου Βούλας και της Εκκλησίας της Ελλάδας για το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας. 
Η Εκκλησία διεκδικεί νομικά την άρση της απαλλοτρίωσης για έκταση 46,6 στρεμμάτων του Ασκληπιείο – Ο δήμος δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να ανατρέψει τέτοιου είδους σχεδιασμούς κάνοντας λόγο για «άνοιγμα» περαιτέρω αξιώσεων. 

Η προσφυγή κατά του ελληνικού δημοσίου θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 7/10/2020 και αφορά την άρση της απαλλοτρίωσης έκτασης 46,6 στρεμμάτων, που αποτελούν τμήμα του νοσοκομείου. Η απαλλοτρίωση έγινε το 1925 και  δεν έχει εισπραχθεί από την εκκλησία το ποσό της αποζημίωσης.

Τα 46,6 αυτά στέμματα αποτελούν σχεδόν το μισό οικόπεδο του Νοσοκομείου, συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων συν 5 στρεμμάτων, τα οποία είναι ρυμοτομούμενα από το 1960 και στα οποία εκκρεμεί η κατασκευή, από τον δήμο, χώρου ελευθέρας στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του Νοσοκομείου. Στα διεκδικούμενα στέμματα λειτουργούν τα μισά από τα 19 κτήρια του Νοσοκομείου.

Ο δήμος Βάρης

«Στιλιτεύουμε και θεωρούμε πολύ κακή κίνηση αυτή της Εκκλησίας και μάλιστα σε μια συγκυρία, που η δημόσιο υγεία απέδειξε το ειδικό της βάρος», λέει στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Εμείς  ως δήμος θα παρέμβουμε, έχουμε κλητευθεί και στη δίκη. Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο και θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε και την κυβέρνηση καθώς η αναφορά της Ιεραρχίας ότι «πολλές νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν και λειτουργούν επί μοναστηριακών εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση» όχι απλώς δεν κατευνάζει τις ανησυχίες μας για το Ασκληπιείο, αλλά ενισχύει τις υποψίες μας ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα υπάρξουν και άλλες αξιώσεις».

«Η Εκκλησία θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο περίπου 50 -60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης, και που αν δοθούν, θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία» συνεχίζει ο κ. Κωνσταντέλλος. «Σε μια εποχή που μεγάλα ιδρύματα της χώρας και ο εφοπλιστικός κόσμος στηρίζει με μεγάλες χρηματικές δωρεές το Ασκληπιείο και ιδιαίτερα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε αδιανόητη την έγερση χρηματικών και κτηματικών αξιώσεων έναντι των νοσοκομείων της χώρας, με την ξαφνική ανάσυρση υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν συμβολαιογραφικά πριν σχεδόν έναν αιώνα. Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποσύρει τις διεκδικήσεις της έναντι του Νοσοκομείου της περιοχής μας» καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Όσον αφορά τα 5 στέμματα, στα οποία αναφέρονται ορισμένα δημοσιεύματα ότι διεκδικούνται από τον δήμο ο κ. Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι ο χώρος είναι στο ισχύον εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο για να γίνει χώρος στάθμευσης, που θα εξυπηρετεί το Νοσοκομείο και δεν διεκδικείται.

Η απάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Από τη πλευρά της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επεσημαίνει ότι η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενο εξώσεως του «Ασκληπιείου» Νοσοκομείου Βούλας, και πως η νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος να ζητήσει δικαστική προστασία, δεν θα καταλήξει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βλαπτικό για την λειτουργία του ανωτέρω νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων στο σχετικό δελτίο τύπου της ΔΙΣ αναφέρεται:

«Σημειώνεται τό αὐτονόητο, ὅτι φυσικά ἡ προσφυγή τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος δέν συνδέεται μέ ὁποιαδήποτε ἐνδεχόμενο ἐξώσεως τοῦ Ἀσκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Ἄλλωστε μέχρι σήμερα πολλές νοσηλευτικές καί λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν καί λειτουργοῦν ἐπί μοναστηριακῶν ἐκτάσεων, γιά τίς ὁποῖες οὐδέποτε καταβλήθηκε ἡ νόμιμη ἀποζημίωση. Παράλληλα, δέν πρέπει νά παραβλεφθεῖ ὅτι ἡ ἀνακοίνωση τοῦ Δήμου ξεπερνᾶ καί τά νόμιμα ὅρια, καθώς ἀποτελεῖ προσπάθεια παρεμβάσεως φορέα τῆς ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας ὑπόθεση πού ἐκκρεμεῖ ἐνώπιον τῶν δικαστηρίων μεταξύ τρίτων καί μέ στόχο τόν ἀθέμιτο ἐπηρεασμό τῆς κρίσεως τῶν δικαστῶν».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα