back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Διαβάστε επίσης

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν επιστήμονες κύρους για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της εμφάνισης όλο και πιο συχνότερα τα τελευταία δυο χρόνια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στον 9.84, αποκάλυψε ότι το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι το γεγονός ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή του πλανήτη, που συνδυάζεται με ακραία φαινόμενα, φαίνεται να κάνει ήδη- και μάλιστα πρώιμα- ορατά τα σημάδια της, παρά τις τελευταίες μελέτες -εκτιμήσεις που είχαν γίνει για την εμφάνιση τους τουλάχιστον μετά από μια δεκαετία.

Ο κ. Συνολάκης έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο καύσωνα του Μαΐου, με το θερμόμετρο που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για την περίοδο της Άνοιξης. Εκτιμά ότι αντίστοιχα φαινόμενα θα ζήσουμε και μέσα στην επόμενη περίοδο σε όλο τον πλανήτη, μιας και όπως όλα δείχνουν επισπεύδονται οι αλλαγές της κλιματικής αλλαγής, με τις εκτιμήσεις των ειδικών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να έχουν πέσει έξω όσον αφορά τα επιστημονικά δεδομένα που είχαν για την επόμενη δεκαετία στην εμφάνιση ακραίων φαινομένων. «Από όσο φαίνεται προχώρα η κλιματική αλλαγή πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε και ότι εκτιμήσεις κάναμε, η φύση φαίνεται μας εκπλήσσει. Και φυσικά ένας λόγος είναι ότι δεν έχουμε μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων και ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι που πρέπει να κάνουμε άμεσα γιατί θα προχωρούμε συνέχεια σε ένα αβέβαιο μέλλον και από ένα σημείο και πέρα δεν θα είναι αναστρέψιμο», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στον καιρό και τοπικά ο καιρικές συνθήκες θα αλλάζουν σε πολλές περιοχές. Έτσι σε άλλα σημεία θα υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και σε άλλα πολύ υψηλές, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τις βροχοπτώσεις. Οι εποχές του χρόνου θα αλλάζουν συνεχώς και ενδεχομένως να δούμε στην Ελλάδα αντίστοιχο καιρό με της Καλιφόρνιας, δηλαδή να υπάρχουν μόνο δύο εποχές. Άνοιξη και φθινόπωρο θα διαρκούν ελάχιστα. Ο κ. Συνολάκης ανέλυσε ποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι κλιματικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την καθημερινότητά μας. Τέλος σχολίασε την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία θα έχει ανέβει στην Αττική δύο βαθμούς κελσίου. Όπως είπε, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρχει διότι θα φέρει ακραίες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία της Αττικής.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα