back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

COvid-19 : Η ΕΕ παρουσιάζει τη λίστα των ασφαλών χωρών – Εκτός, μέχρι νεοτέρας, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία, Σουηδία

Διαβάστε επίσης

Η παρουσίασησήμερα από την ΕΕ,  του καταλόγου των υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από αύριο 1η Ιουλίου, είναι το κρισιμότερο στοιχείο της πρεμιέρας του ελληνικού τουρισμού.

Το Υπουργείο της Εξωτερικών θα ανακοινώσει την ευρωπαική λίστα  έχοντας προαναγγείλει  ότι η Ελλάδα θα ταυτισθεί πλήρως με τις αποφάσεις της Ε.Ε για το άνοιγμα των συνόρων σε ξένους ταξιδιώτες . Με την προσοχή λοιπόν στραμμένη κατ αρχήν  στα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και τα αυστηρά πρωτόκολλα  μεταφορών  και διαμονής γνωρίζουμε ήδη ότι εκτός της λίστας ασφαλών χωρών παραμένουν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία, η Σουηδία και το Ισραήλ . Πρόκειται για χώρες  μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα  που εκπροσωπούν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ταξιδιωτικών εσόδων που πέρυσι έφθασαν τα 18,1 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο κριτήριο για τη συμπερίληψη στον κατάλογο ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη άσκησαν πιέσεις  στις διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν υπό την κροατική προεδρία , να  συμπεριληφθούν  σε δεύτερο χρόνο χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πιέσεις της Πορτογαλίας για δέσμευση της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθεί η Βραζιλία σε δεύτερη φάση στη λίστα .

Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αλγερία. Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.

Για χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ενδιαφέρονται απολύτως  για την επανεκκίνηση του τουρισμού το διακύβευμα είναι τεράστιο. Στην Αθηνα πάντως αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Για χώρες, στις οποίες καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, τα ευρωπαϊκά σύνορα θα μείνουν κλειστά μέχρι  την νεα εξεταση των επιδημιολογικών δεδομενων τα αποτελεσματα της οποίας θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 15 Ιουλίου

Να θυμίσουμε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση της Ε.Ε. για πολίτες τρίτων χωρών βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, όταν και άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία ο νέος κορωνοϊός εξελισσόμενο σε παγκόσμια πανδημία. Πριν από δύο εβδομάδες, τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα έως τις 15 Ιουνίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέχεια πρότενει να αρχίσει το άνοιγμα και των εξωτερικών συνόρων με σταδιακά βήματα από την 1η Ιουλίου. Στόχος να μην χαθεί το καλοκαίρι, να μην καταδικαστεί πλήρως η τουριστική σεζόν.

Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν να μείνουν εκτός λίστας οι ΗΠΑ. Και τούτο γιατί οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα μεγάλο «αγκάθι» στις ήδη τεταμένες διατλαντικές σχέσεις. Ωστόσο και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο στους πολίτες των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ώστε να συμφωνηθεί μία ημερομηνία για αμοιβαίο άνοιγμα των συνόρων.

 

  • Ετικέτες
  • ΕΕ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα