22.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Παρουσίαση του βιβλίου “Φύλλο πορείας: Οι ένοπλες δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι”

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής που σπάνε τους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ελευθερίας, στο πρώην κτίριο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, για την παρουσίαση του βιβλίου “Φύλλο πορείας: Οι ένοπλες δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι” της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα γνώρισε την αποθέωση, εν μέσω συνθημάτων, από μέλη του ΚΚΕ που έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου.

«Καταδικάζουμε το απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας. Πρόσθεσε ότι “είναι ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση, υπό περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού, καταστολής. Είναι βαθιά γελασμένη αυτή η κυβέρνηση αν νομίζει ότι το χουντικής προέλευσης κατασκεύασμα, θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συζήτηση. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που ήθελαν να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση”.

Δικαιώματα και διεκδικήσεις
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «εκδηλώσεις σαν την αποψινή έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού καταπιάνονται με τα δικαιώματα, με τις διεκδικήσεις. Γενικότερα με τη ζωή των μονίμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των στρατευμένων παιδιών του λαού καθώς επίσης και με ιστορικά ζητήματα για την εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων. Και λέμε στρατευμένα παιδιά του λαού γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία,ι φαντάροι αλλά και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας προέρχονται από εργατικές, αγροτικές, λαϊκές οικογένειες. Αυτό το γεγονός είναι θεμελιακό για το πώς το κόμμα μας αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν σε ιδιαίτερες και, τις περισσότερες φορές, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες ανησυχίες, προβλήματα και προβληματισμούς, με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχωρίσουμε και να τους εξαιρούμε από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

»Η έκδοση της “Σύγχρονης εποχής” που παρουσιάζεται σήμερα έχει μεγάλη σημασία γιατί διαφωτίζει το χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τρόπο που αυτός διαμορφώθηκε διαχρονικά από την πρωτόγονη κιόλας κοινωνία και στη συνέχεια ως τις μέρες μας. Αυτό επιδιώκεται και δίνεται με ένα τρόπο θα λέγαμε εύληπτο και κατανοητό και μπορεί να το κάνει κτήμα του εφόσον θέλει κάθε νέος που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο που έχει κατακτήσει. Νομίζουμε είναι ανάγκη των νέων ανθρώπων να γνωρίζουν την ιστορία: πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι ίδιες οι κοινωνίες, τα κράτη, και μέσα σε αυτά οι διάφοροι μηχανισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας μας επιτραπεί λοιπόν να χαρακτηρίσουμε το φύλλο πορείας ως ένα πολύτιμο εφόδιο γνώσης που ωφελεί κάθε στρατευμένο ή σπουδαστή Στρατιωτικής Σχολής μόνιμου αξιωματικού ή υπαξιωματικού».

Συνδικαλιστική δράση των φαντάρων
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στάθηκε και στη συνδικαλιστική δράση των φαντάρων, του μονίμου προσωπικού και των ένοπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο στράτευμα. Υποστήριξε ότι «μπορεί ο στρατός να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να αλλάζει τις δραστηριότητες και την καθημερινότητά του κάθε νέου, όμως αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πως ο νέος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του πρέπει να κρατήσει, να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση, όπως και στον εργασιακό του χώρο, στο σχολείο, στη σχολή του, στη γειτονιά του, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του, να έχει μία καλή και αγωνιστική θητεία να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, να διαβάζει εφημερίδες, να μπορεί να αναπτυχθεί κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να σταματάει η επαφή του φαντάρου με τους συναδέλφους του από τη δουλειά του την προηγούμενη, από το σωματείο, από το σύλλογο, από τη γειτονιά του. Ο στρατευμένος νέος πρέπει να έχει οδηγό του σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ότι τα δικαιώματα του δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Πρέπει να διατηρεί την προσωπική και κοινωνική τους συγκρότηση.

»Όλα τα παραπάνω είναι διαχρονικά και αναγκαία, γιατί ακόμα και σήμερα είναι πολλές οι περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα, για να εμποδίσει τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων με τις αντιδραστικές θεωρίες τους, όταν μάλιστα οι φαντάροι διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους συζητούν και παίρνουν θέση για τις διάφορες εξελίξεις, έρχονται πάρα πολλές φορές αντιμέτωποι με το “εδώ είναι στρατός, απαγορεύονται όλες οι πολιτικές συζητήσεις”. Η σύντομη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, το άγχος για το τι θα γίνει μετά το στρατό, κυρίως το τεράστιο οικονομικό βάρος, σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσιάζει πολλές φορές ο στρατός στο νέο φαντάρο, η πεποίθηση ότι η θητεία είναι χαμένος χρόνος, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να καλλιεργούνται αντιλήψεις όπως “όσο κοιμάσαι η θητεία μικραίνει”. Εμείς θεωρούμε πως ο νέος στρατευμένος από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί τη στρατιωτική του μονάδα πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του στην καθημερινότητά της ζωής του στρατοπέδου σε συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, αλλά και των υπολοίπων στρατευμένων στο στρατόπεδο, να ενδιαφέρεται, για παράδειγμα, για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, την ύπαρξη πόσιμου νερού και διάφορα άλλα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπει την αναφώνηση αντιδραστικών, εθνικιστικών, ρατσιστικών συνθημάτων, να ανέχεται τα καψόνια, γενικότερα να προσβάλλεται η προσωπικότητά του ίδιου και των συναδέλφων του. Ο νέος στρατευμένους θα πρέπει να αναπτύσσει καλές σχέσεις με όλους τους άλλους στρατευμένους, εκτός βέβαια από τους κάθε λογής δηλωμένους φασίστες, της Χρυσής Αυγής, που έχουν εμφανιστεί. Να ανοίγει συζήτηση στη μονάδα ενάντια στη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας, να φροντίσει και για την εμφάνιση του για την καθαριότητα και να απαιτεί να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής στους θαλάμους, στα μαγειρεία και στις τουαλέτες, να λειτουργεί πλυντήριο στη μονάδα. Να προσπαθεί να εξασφαλίζει την ύπαρξη μουσικού οργάνου στη μονάδα του, να κάνει προσπάθεια να διοργανώνονται γλέντάκια και εκδηλωσούλες στο κψμ, έστω ακόμα και με αυτά τα λίγα πενιχρά μέσα που μπορεί να διαθέτουν».

Παράδειγμα στη μονάδα
Ακόμα διατύπωσε την άποψη ότι ο νέος στρατευμένος πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στη μονάδα του και ότι με τη στάση και με τη συμπεριφορά του να δείχνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε είδους βόλεμα, στη λούφα, στο καψόνι, στο κάρφωμα, στη χρήση βύσματος. Επίσης δεν αφήνει να περάσει κανένα γεγονός απαρατήρητο, που να είναι σε βάρος των στρατευμένων, να έχει το δικαίωμα να στέλνει επιστολές στον τύπο, στην ιστοσελίδα alt.gr και σε άλλα μέσα, γνωστοποιώντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη μονάδα του απαιτώντας τη λύση του.

«Θεωρούμε, επίσης, ότι αντίστοιχα δικαιώματα έχουν και τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες και βιώνουν τα ίδια προβλήματα με τον λαό μας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν στις ενώσεις τους και μέσα από αυτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία και στη ζωή τους γενικότερα. Όπως είναι γνωστό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στήριξε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα αιτήματα που διατυπώνονται σε συναντήσεις, αλλά και από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Στρατιωτικών, την ΠΟΕΣ και τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν σε αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.

Την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις, όπως του βουλευτή του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχη ε.α, Νίκου Παπαναστάση και του Άγγελου Βρεττού, ο οποίος είναι δικηγόρος και υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων νέων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και γνωστά τραγούδια, όπως το «Διδυμότειχο μπλουζ», καθώς και απαγγελίες αναγνωσμάτων.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

Covid-19: Στις 83.000 και 4.000 θάνατοι στην Αίγυπτο

Τις 4.000 αγγίζουν οι θάνατοι από κορονοϊό στην Αίγυπτο, καθώς άλλοι 77 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό χθες στη χώρα, με...

Επικοινωνία Λαβρόφ με Πομπέο για το ενδεχόμενο συνόδου των πέντε μεγάλων δυνάμεων

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ενημέρωσε χθες Δευτέρα ότι συζήτησε με τον ομόλογό του της Ρωσίας την πιθανότητα να οργανωθεί σύνοδος των ηγετών...

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης – Συναντήσεις με Κ. Σακελλαροπούλου και Κυρ. Μητσοτάκη

Σειρά σημαντικών συναντήσεων θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, στις 10:15 ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την...

Covid-19: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία θα μπορούσε να προκαλέσει 120.000 θανάτους

Το δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού τον χειμώνα ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση το...

Ο Πομπέο προειδοποιεί το Πεκίνο για «εδαφικές» διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις «εδαφικές διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα «παράνομες», κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των...

Covid-19: Συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 485 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας του κορονοϊού και 4.685 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Ετσι,...

Covid-19: Συνεχίζονται τα εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα

Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης κορονοϊού, ανακοίνωσε για το προηγούμενο 24ωρο η Κίνα. Το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι και τα 3 εντοπίστηκαν στη Σαγκάη και ήταν...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε εμπορικό τρίγωνο και πλάκα παρουσίασε ο Κ. Μπακογιάννης

Την εισήγηση για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας - Λειτουργία Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων στο Εμπορικο Τρίγωνο και στην Πλάκα παρουσίασε στη συνεδρίαση, χθες , του...

Παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου για τα σχολικά κυλικεία

Να παραταθούν οι συμβάσεις των σχολικών κυλικείων και να μην καταβληθούν τα ενοίκια του δεύτερου εξαμήνου από τους ιδιοκτήτες τους ζήτησε κατά τη χθεσινή...

Όριο σε εστίαση και βραχυχρόνια μίσθωση ζητά η Ανοιχτή Πόλη

Το θέμα της προστασίας των κατοίκων και των μικροεπιχείρησεων του κέντρου από τη ραγδαία εξάπλωση της εστίασης και της βραχυχρόνιας μίσθωσης έθεσε εκ νέου...

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Στην αναστολή, για ένα έτος, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας του δήμου...

Μπακογιάννης για Βικτώρια, διαδηλώσεις και συνΑθηνά

Στην κριτική που δέχεται  από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση να απομακρυνθούν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας  απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κατά...