back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οίκοι ανοχής, υγειονομικά πρωτόκολλα και νομοθεσία 

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον αστεία, χαρακτηρίζουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία πρέπει να λειτουργούν οι οίκοι ανοχής, οι εργαζόμενοι στο σεξ και οι εκπρόσωποί τους.

Οι νέοι κανόνες για την προστασία από τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων υπαγορεύουν: τη χρήση μάσκας, την αποφυγή της χειραψίας, χρήση υφασμάτινης μάσκας για όλες τις υπηρεσίες, που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο παιγνίου,  οι πληρωμές να γίνονται με χρήση κάρτας και οι πελάτες να αφήνουν ένα όνομα και έναν αριθμό επικοινωνίας. 

«Γέλαγα και έκλαιγα μαζί όταν διάβασα τα μέτρα προστασίας», θα πει χαρακτηριστικά στον Αθήνα 9.84, η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια της οργάνωσης υποστήριξης εργαζόμενων στο σεξ, «Red Umbrella Athens».

Μη ρεαλιστικά τα μέτρα

«Κάποιες από τις διατάξεις, ουσιαστικά, είναι ανεφάρμοστες» επισημαίνει η κα Κουρουπού. «Με την πλειοψηφία των οίκων ανοχής στην Αθήνα να είναι παράνομοι λόγω της αναχρονιστικής νομοθεσίας, που ισχύει στη χώρα μας, λαμβάνονται μέτρα όπως η χρήση POS! Τήρηση αποστάσεων σε αυτήν την εργασία δεν είναι δυνατή. Επίσης η καταγραφή ονομάτων και τηλεφώνων των πελατών. Ό,τι όνομα και τηλέφωνο θέλει κάποιος δίνει, δεν του ζητάνε ταυτότητα. Ουσιαστικά το κράτος νομιμοποιεί την δική του παρανομία».

«Επιπλέον δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τη λήψη των μέτρων προστασίας. Τις πρώτες μέρες τα περισσότερα σπίτια λειτουργούσαν όπως πριν, γιατί δεν γνώριζαν. Μάλιστα μετά την πρώτη εβδομάδα της άρσης των περιοριστικών μέτρων η ζήτηση από τον ανδρικό πληθυσμό ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Μεγάλο ζήτημα είναι και η εργασία στο σεξ, που γίνεται μέσω αγγελιών και στον δρόμο. Αν υπήρχε ένα ρεαλιστικό νομικό πλαίσιο, όλα θα ήταν αλλιώς. Ευτυχώς, που σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που ζούμε δεν προσβλήθηκε εργαζόμενος/η στο σεξ από τον κορονοϊό διαφορετικά θα ήμασταν τώρα όλοι στα μανταλάκια, όπως το 2012 με τις οροθετικές γυναίκες». 

Μέλη του Red Umbrella Athens στην προετοιμασία για τη διανομή προφυλακτικών, αντισηπτικών υγρών, γαντιών, σε εργαζόμενα άτομα στο σεξ, στην Ομόνοια και τη γύρω περιοχή 

Το νομικό πλαίσιο και η Αθήνα

Στον δήμο Αθηναίων λειτουργούν πάνω από 600 χώροι παροχής υπηρεσιών σεξ, εκ των οποίων μόνο 4 πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου. Βασική παράμετρος, που θέτει ουσιαστικά εκτός νόμου όλους τους οίκους ανοχής της Αθήνας είναι η απόσταση των 200 μέτρων, που πρέπει να έχουν από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, παιδικές χαρές και πλατείες. Στην Αθήνα, φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

Κύκλο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς ανοίγει η κυβέρνηση

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η ισχύουσα νομοθεσία. Στην Ελλάδα η πορνεία είναι νόμιμη αλλά τα άτομα που εργάζονται σε αυτήν, δεν απολαμβάνουν κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα. Είναι πολύ θετική η κίνηση της κυβέρνησης να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την εργασία στο σεξ, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας καθώς και Σωματείων και Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του σεξ» σημειώνει η κα Κουρουπού.

Red Umbrella Athens

«Οι συνθήκες εφαρμογής της βέλτιστης νομοθεσίας, που θα αναγνωρίζει στην πραγματικότητα πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα στους εργαζομένους είναι επιτακτική ανάγκη. Η Πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει με ευαισθησία, τόλμη και αποφασιστικότητα το ζήτημα αυτό, απαλλαγμένη από τις στερεοτυπικές ιδεοληψίες και τις έωλες προσεγγίσεις του παρελθόντος» τονίζουν τα μέλη του πρωτοβάθμιου φορέα πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ, στο κέντρο της Αθήνας «Red Umbrella Athens».

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα