back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μ. Δασκαλοπούλου: Eπανένταξη χωρίς διακρίσεις

Διαβάστε επίσης

«Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης. Έχει νόημα να μιλάμε ανοιχτά, νηφάλια και να αναζητούμε λύσεις για την επανένταξη, χωρίς διακρίσεις», τόνισε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη στο Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ, Μαρίνα Δασκαλοπούλου, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου η κ. Δασκαλοπούλου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας, κυρίως σε σχέση με την οικονομική ύφεση και πως αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των φαινομένων εξαρτήσεων. «Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις και η απομόνωση αυξάνουν το άγχος και αναζητώντας ανακούφιση, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαρτήσει», τόνισε.

Αναφερόμενη στο θέμα της απεξάρτησης η υπεύθυνη του Τμήματος Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ σημείωσε ότι αυτό αφορά μία συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής. «Το ζήτημα δεν είναι η διακοπή της χρήσης, αλλά ο χρήστης να αναζητήσει τις αιτίες που τον οδήγησαν στην εξάρτηση.  Θα  πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τον εαυτό του, αλλά και με τους γύρω του. Συνεπώς, είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και απόφαση. Εμείς στηρίζουμε και την οικογένεια, προκειμένου να βοηθήσει το εξαρτημένο άτομο να πάρει την απόφαση και να απεξαρτηθεί». Παράλληλα τόνισε ότι: «Ο άνθρωπος χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δίνεται από τα προγράμματα, αλλά πρέπει να δοθεί κι από όλους εμάς χωρίς διακρίσεις».

Να ενισχυθούν τα προγράμματα

«Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε αύξηση της αστεγίας, αύξηση της χρήσης νέων φθηνότερων κι επικίνδυνων ουσιών και αύξηση των φαινομένων στοχοποίησης και στιγματισμού ευάλωτων ομάδων όπως είναι και οι εξαρτώμενοι άνθρωποι», είπε και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας αλλά και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων. «Είναι σημαντικό λοιπόν, μαζί με το σύστημα υγείας να ενισχυθούν και τα Προγράμματα αυτά γιατί αυτά είναι η άμυνά μας κι είναι κι η πιο αποτελεσματική λύση που υπάρχει απέναντι στο πρόβλημα της εξάρτησης».  Όπως εξήγησε «όλες οι μελέτες δείχνουν, κι έχουν γίνει πολλές και στην Ελλάδα από το ΚΕΘΕΑ, ότι η ένταξη των ανθρώπων σε θεραπεία στοιχίζει στην κοινωνία πολύ λιγότερο από την παραμονή τους στη χρήση ή τον εγκλεισμό».

Κλείνοντας η Δασκαλοπούλου είπε ότι «η απεξάρτηση θέλει ολιτιστική προσέγγιση. Οι εξαρτήσεις είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία. Προκύπτουν νέες ανάγκες κι η απεξάρτηση θέλει μια ολιστική προσέγγιση ακριβώς γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολλαπλές. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά χρειάζεται και να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να υποστηρίζονται οι ίδιοι για να μπορούν να καλύπτουν τις νέες ανάγκες. Εμείς την κάνουμε αυτή τη δουλειά. Στηρίζουμε και επαγγελματίες με πολλά προγράμματα δια βίου μάθησης και επαγγελματικής ανάπτυξης και σε συνεργασία με εθνικούς και ξένους φορείς κι είναι κι αυτό ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση το επόμενο διάστημα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα