Ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες έχει το γάλα γαϊδουρας που θεωρείται διατροφικά μακράν καλύτερο από το αγελαδινό και πιο κοντινό στο μητρικό, καθώς είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά και πρωτεΐνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Εχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος, είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνη και ως εκ τούτου βοηθά το ανθρώπινο σώμα να προστατευθεί από πολλές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις,
Έχει θετική επίδραση στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ενηλίκων με προβλήματα οστεοπόρωσης, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη δομή των οστών των παιδιών.
Δεδομένου ότι η σύνθεση του είναι σχεδόν ίδια με του μητρικού γάλακτος, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται πλήρης τροφή για τα μωρά που δεν θηλάζουν.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης: Η λακτόζη είναι μια ουσία που ενισχύει τη διαδικασία απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, το γάλα γαϊδούρας έχοντας στην σύνθεση του, υψηλές ποσότητες λακτόζης, βοηθά στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της οστική πυκνότητας του οργανισμού.