back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Σκάλκος: Έχουμε δώσει το μέγιστο που μπορούμε να δώσουμε

Διαβάστε επίσης

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και την στήριξη των εργαζομένων μέσα από το ΕΣΠΑ μίλησε στο σταθμό της πόλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος.

«Έχει δοθεί το μεγαλύτερο μέρος περί τα 3.5 δισ. ευρώ», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα με Θέα» και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.  Όπως εξήγησε ο κ. Σκάλκος «αυτά έχουν πάει, κατά κύριο λόγο για το εργαλείο εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, ένα μέρος επιστρεπτέας προκαταβολής το κάνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και για το περίφημο ΤΕΠΙΧ. Επίσης ένα μέρος από την ενίσχυση των 800 ευρώ δόθηκε σε ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους».

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαμε του να απελευθερώσουμε αδρανείς πόρους που είχαμε στο ΕΣΠΑ και να τους μεταφέρουμε σε δράσεις για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, έχουμε δώσει το μέγιστο που μπορούμε να δώσουμε. Όσο περισσότερα καταφέρουμε να έρθουν από το κομμάτι της καινούργιας πηγής χρηματοδότησης που είναι το Recovery Fund, προτεραιότητά μας είναι να δοθούν εκεί».

Όπως είπε ο Δημήτρης Σκάλκος «οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων δεν θα ακολουθήσουν τις βαριές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα. Υπάρχει μεγάλη πίεση προς την Ευρώπη να διατηρηθούν κάποιες ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης – όπως στην περίοδο του κορονοϊού- να παραμείνει λιγότερη Βρυξελιώτικη γραφειοκρατία και για τα επόμενα χρόνια. Στο κομμάτι το ελληνικό, τους τελευταίους μήνες τρέχουμε σαφώς καλύτερα. Έχουμε εισάγει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για να έχουμε ταχύτερη απορρόφηση. Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας ήταν σαφώς καλύτερες μέχρι τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι είχαμε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε πλήθος ερευνών που είναι προϋπόθεση για να ωριμάσουν τα έργα».

Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι «το επόμενο ΕΣΠΑ θα ξεκινούσε, με βάσει τους δικούς μου υπολογισμούς, με μια προίκα ώριμων έργων με 5- 6 δισ. ευρώ για εκταμίευση. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγαλύτερη ευελιξία που θα έχουμε- ευελπιστώ ότι θα απορροφήσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα