back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τεκμήρια διαβίωσης: παγίδες και δόκανα της εφορίας

Διαβάστε επίσης

Τσουχτερό τεκμήριο κατοικίας λόγω των αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ενεργοποιήθηκαν για την εφορία από 1/1/2019 θα χρεωθούν φέτος με την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων εισοδήματος δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές ακινήτων ,φουσκώνοντας έτσι ακόμη περισσότερα τα τεκμαρτά τους εισοδήματα άρα και το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία.

Στις περιπτώσεις όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναπροσαρμόστηκαν από το 2019 τα τεκμήρια κατοικίας θα κάνουν φέτος άλμα ,με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες η οι ενοικιαστές τους στις τρέχουσες φορολογικές τους δηλώσεις να πιαστούν στη “φάκα” της εφορίας καθώς θα φορολογηθούν με το υψηλότερο εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια και όχι από χαμηλότερο δηλωθέν εισόδημα.

Τεκμήριο κατοικίας θα υπολογιστεί και για όσους φορολογούμενους αγόρασαν πέρυσι ακίνητο και αυτό όχι μόνο με βάση το ποσό που πλήρωσαν για να το αγοράσουν αλλά σε αυτό θα αθροιστούν τόσο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα συμβολαιογράφου..
Εκτός των ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων αυξημένους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα κινδυνεύουν να πληρώσουν επίσης και χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι οι οποίοι παρότι χαμηλόμισθοι κυκλοφορούν με Ι.Χ και έχουν και δικό τους η με ενοίκιο σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στο δόκανο των τεκμηρίων διαβίωσης που έστησε η εφορία έπεσαν 1,9 εκ.φορολογούμενοι που κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά 150 εκ.ευρώ επιπλέον φόρο.

Για να παρακάμψει κάποιος τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογηθεί για τα δηλωθέντα εισοδήματα του θα πρέπει να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίων παρελθόντων ετών η εισοδήματα που εισέπραξε πέρυσι από την πώληση περιουσιακών στοιχείων,με γονικές παροχές,με δωρεές,με δάνεια κλπ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα