back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άγκυρα: Δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα μια συμμαχία κατά της Τουρκίας – Πέτσας: Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι προειδοποιώντας την Αθήνα να μην κάνει καμία συμμαχία κατά της Τουρκίας.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ Δένδια κατά την κοινή επίσκεψη του χθες στον Έβρο με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέ Μπορέλ.

«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε» αναφέρει ο Ακσόι για να προσθέσει ότι «υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται».

«Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο» σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας», ανέφερε.

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Η Ελλάδα πατά γερά στα πόδια της. Βασίζεται πάντα σε ένα τρίπτυχο: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι γείτονές μας, εάν θέλουν κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αλεξάνδρα Βουδούρη – Απόστολος Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα