back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο ταμείο άνεργοι και συνταξιούχοι

Διαβάστε επίσης

Νέες πληρωμές για εργαζόμενους και ανέργους από σήμερα, ενώ δόθηκε το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και δράσεις απασχόλησης για ανέργους ειδικών κατηγοριών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταβολές συντάξεων με το βλέμμα των απομάχων της εργασίας στραμμένο στην απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.

Σήμερα ξεκινά η καταβολή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν το Μάιο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί, συνολικά, σε ποσά από 400 έως και 798 ευρώ ανάλογα με το είδος του επιδόματος που λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση 36.500 θέσεων μέσω του πολυαναμενόμενου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Εργασίας έδωσε το «πράσινο φως» για την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων απασχόλησης για ειδικές ομάδες ανέργων, τα οποία αφορούν:

– την επιχορήγηση επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών

– την ενίσχυση εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη 2.000 ανέργων ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), απεξαρτημένων, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και

– πρόσθετο πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για συμπολίτες μας με αναπηρία.

Ειδική αποζημίωση

Την Παρασκευή θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε περίπου 7.000 εργαζόμενους , οι συμβάσεις εργασίας των οποίων είχαν τεθεί σε αναστολή και απαιτήθηκαν διασταυρώσεις και συμπληρωματικά στοιχεία.

Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ σε ότι αφορά στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει για το προσωπικό τους.

Τρεις σταθμοί για τους συνταξιούχους

Από σήμερα συνεχίζεται η τακτική μηνιαία καταβολή των συντάξεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου, με την πίστωση των επικουρικών συντάξεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σήμερα τα ταμεία μισθωτών καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6 και 8.
– Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα καταβληθούν οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑΑ (μη μισθωτών).
– Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
– Την Τρίτη 30 Ιουνίου θα γίνει η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ:
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ)
Επίδομα στέγασης (ενοικίου)
Επίδομα ομογενών
Επιδόματα και συντάξεις ασφαλιστικών υπερηλίκων
Προνοιακά, Αναπηρικά και Διατροφικά επιδόματα
– Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες από τον Ιούλιο θα καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις κύριες.

Στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων στις επικουρικές για 250.000 δικαιούχους.

Εντωμεταξύ, οι συνολικά 2,5 εκατομμύρια απόμαχοι της εργασίας αναμένουν με αγωνία την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιουλίου και θα δώσει οριστική απάντηση στο μεγάλο ερώτημα των αναδρομικών διεκδικήσεων τους.

Δηλαδή, αν τα αναδρομικά θα αφορούν μόνο 11 μήνες (από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016) και αν θα καταβληθούν στο σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα