back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εισφορές Μαΐου: Ποιοι υπάγονται – ποιοι εξαιρούνται της μείωσης

Διαβάστε επίσης

Την καταβολή μειωμένων κατά 25% ασφαλιστικών εισφορών και για το Μάιο από αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Απαραίτητη προϋπόθεση,να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο.
Η μείωση αφορά στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής) στους οποίους έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων του ΟΑΕΔ.
Η μείωση εφαρμόζεται και:

α. στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία ως νέοι επαγγελματίες.

β. στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης.

Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης για τον Μάιο, υπερβαίνει την μηνιαία εισφορά, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.
Για τις εισφορές των κλάδων ασφάλισης του πρώην ΕΤΕΑΕΠ η εμπρόθεσμη καταβολή των ανωτέρω καταβληθεισών εισφορών παρέχεται μετά την εκκαθάριση πληρωμών ειδοποιητηρίων.

Εξαιρέσεις
Η μείωση δεν εφαρμόζεται:

  • Στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο της παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση.
  • Σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα