back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέτσας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό και θα περιμένετε νεότερα γι’ αυτή την συζήτηση όσο προχωράμε και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι «εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειές της ώστε να αντιμετωπίζεται και στην Ευρώπη ως ένα εταίρος σταθερός, ασφαλής, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάλογα με την πορεία της ατζέντας, θα τεθούν όλα τα θέματα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος- όπως τόνισε- θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora.

«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να αποδείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια», τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι «αναδεικνύουμε σε αυτή την φάση όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αυτό επανειλημμένα έχουν επιβεβαιώσει με δηλώσεις τους και μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ πρόσφατα. «Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο προχωρούμε για να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Ιταλία δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσουμε και με άλλες χώρες της περιοχής, σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι να υπάρξουν υπογραφές για συμφωνία με γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ολοκληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, καθώς και για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων».

Σε τι αφορά την επίσκεψη στο Ισραήλ είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει από τις 11 το πρωί στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικά θέματα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως οι ελληνικές θέσεις έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση που είχαν προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, για το Ταμείο Ανάκαμψης: Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, να είναι ευέλικτο, να βασίζεται σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό».

«Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευελιξία σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ένας μηχανισμός κοινού δανεισμού από τα κράτη-μέλη», τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» και σημείωσε ότι «οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών».

Επανέλαβε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στην πορεία για τη νέα κανονικότητα υπογράμμισε ότι προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό, με πρώτο μέλημά μας την ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών».

Επισήμανε ότι σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται – όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης – στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά μέτρα και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε.

Όσον αφορά την οικονομία υπογράμμισε ότι:

-Παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

-Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.

-Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

-Προχωρά η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων ή να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

–Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

-Παρατείνεται μέχρι 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για την διάθεση των κονδυλίων για την ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία, τόνισε ότι η σχετική λίστα με τα ποσά θα δοθεί στην δημοσιότητα όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα