back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

The Room Where It Happened: Το βιβλίο του Μπόλτον που “καίει” τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να κερδίσει την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης τον Ιούνιο του 2019.

«Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», έγραψε ο Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου του που δημοσίευσαν οι Νew York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόθυμος να σταματήσει τις εγκληματικές έρευνες για «να δώσει προσωπικές εύνοιες σε δικτάτορες που του άρεσε», σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που γράφτηκε από τον πρώην σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον.

Αφού δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ υπέβαλε αίτηση έκτακτης προσωρινής διαταγής κατά του Μπόλτον την Τετάρτη το βράδυ σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου.

Ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι το βιβλίο «είναι γεμάτο ψέματα και ψεύτικες ιστορίες» και χαρακτήρισε τον Μπόλτον «δυσαρεστημένο, βαρετό, ανόητο, που ήθελε μόνο να πάει σε πόλεμο».

Ο Μπόλτον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζίνπινγκ να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί αγοράζοντας περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με το βιβλίο του.

Στην προσπάθειά του να επιτύχει μια καλή προσωπική σχέση με τον Σι, ο Τραμπ περιγράφεται ότι παραμερίζει τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και ενθαρρύνει τον κομμουνιστή ηγέτη να συνεχίσει να χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Ουιγούρων της Κίνας.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν από την Wall Street Journal, New York Times και την Washington Post, ο Μπόλτον περιγράφει ένα μοτίβο διαφθοράς στο οποίο ο Τραμπ προσπαθεί συστηματικά να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της αμερικανικής δύναμης σε άλλες χώρες για τους δικούς του προσωπικούς σκοπούς.

Στο βιβλίο με τίτλο: «The Room Where It Happened», ο Μπόλτον περιγράφει μια προσωπική συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνάντησης G20 του Ιουνίου 2019 στην Ιαπωνία. Ο Σι παραπονέθηκε στον Τραμπ για τους Αμερικανούς επικριτές της Κίνας και ο Τραμπ πρότεινε έναν τρόπο που ο Σι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να νικήσει την εγχώρια αντιπολίτευσή του.

«Τότε [ο Τραμπ], με εκπληκτικό τρόπο, γύρισε τη συνομιλία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, υπαινιγμός της οικονομικής ικανότητας της Κίνας να επηρεάσει τις τρέχουσες εκστρατείες, παρακαλώντας τον Σι να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει», γράφει ο Μπόλτον.

«Τόνισε τη σημασία των αγροτών και αύξησε τις κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θα έβαζα τα ακριβή λόγια του Τραμπ αλλά η διαδικασία εξέτασης της έκδοσης του βιβλίου από την κυβέρνηση, έχει αποφασίσει διαφορετικά”, γράφει χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές μετά τη συνάντηση της G20 έδειξαν ότι ο Τραμπ είχε ασκήσει πίεση στον Σι να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, αλλά ότι ο Σι ήταν απρόθυμος να αναλάβει δεσμεύσεις.

Μιλώντας στη Γερουσία την Τετάρτη, ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος, Robert Lighthizer, αρνήθηκε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Σι για εκλογική βοήθεια.

Ο Τραμπ εμφανίζεται στις σελίδες του βιβλίου “ως εντελώς αδιάφορος για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας”, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης περισσότερων από εκατομμυρίων Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στην επαρχία Σινγιάνγκ.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα