back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε εφαρμογή τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τη θερινή περίοδο

Διαβάστε επίσης

Σε εφαρμογή τίθενται από το απόγευμα της Παρασκευής τα έκτακτα και αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για τη θερινή περίοδο 2020.

Ειδικότερα από τις 19 Ιουνίου και μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις εξόδους των εθνικών οδών κάθε Παρασκευή, από ώρα 16:00 έως 21:00 και κάθε Κυριακή στις εισόδους των εθνικών οδών από ώρα 15:00 έως 22:00.

Παράλληλα ο σχεδιασμός των μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης περιλαμβάνει:

Αύξηση εμφανούς τροχονομικής αστυνόμευσης, με την παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το οδικό δίκτυο και ειδικότερα σε χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (αρχαιολογικοί χώροι), καθώς και σε χώρους που παρατηρείται μαζική μετακίνηση πολιτών (λιμάνια, αεροδρόμια, υπεραστικοί και σιδηροδρομικοί σταθμοί).

– Εντατικοποίηση ελέγχων σε τουριστικά λεωφορεία, τετράκυκλες μοτοσυκλέτες (γουρούνες), Δ.Χ.Ε. ταξί, καταστήματα ενοικιάσεως δικύκλων, ανασφάλιστα οχήματα καθώς και σε δίκυκλα, που οδηγούνται από ανήλικους, χωρίς άδεια οδήγησης.

– Συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων:

– οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

– υπερβολική ταχύτητα

– χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

– μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης

– αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.

– αντικανονική κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης

– μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., όταν μεταφέρονται παιδιά με αυτοκίνητο.

– Εκδήλωση εντατικών μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης, στις εισόδους – εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης εκδρομέων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων , καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, με σκοπό την επικράτηση ασφαλούς κυκλοφοριακής τάξης και ευρυθμίας γενικότερα.

– Έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Τέλος διευκρινίζεται ότι μέχρι τις 28 Ιουνίου, ισχύουν τα μέτρα περιορισμού επιβατών στα ΙΧ οχήματα για την μη εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα

1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.

2. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τεσσάρων (4) επιβατών πλέον του οδηγού.

3. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 υπουργικής απόφασης (Β ́ 1548).

4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).

5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα