back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της

Διαβάστε επίσης

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, η επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται. Ζήτησε επίσης να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όσον αφορά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Τόνισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

O πρωθυπουργός συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης και σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Bloomberg, στην διάρκεια της οποίας δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του κορονοϊού, μπορεί να πετύχει μια «εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη το 2021».

Υπογράμμισε ότι «η επόμενη μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα που έρχεται», ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε ότι «ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά» και «ελπίζουμε να διαφυλάξουμε όσα μπορούμε από μια χαμένη, για πολλούς, τουριστική περίοδο».

«Έχουμε αναπτύξει πολύ λεπτομερή πρωτόκολλα με συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με το πώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουριστικό κλάδο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Έχουμε τη σχετική βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη έξαρση στη διάρκεια του καλοκαιριού», σημείωσε.

Στο διάλογο που είχε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua, η οποίο μετέφερε τα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, σημείωσε πως αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, και ως το φθινόπωρο ή το χειμώνα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο για τον κορονοϊό, το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, επειδή έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη, πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε τη δυνατότητα το έτος 2021, το οποίο είναι ένα σημαντικό έτος καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να είναι ένα έτος εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα», τόνισε, ενώ απηύθυνε εκ νέου επενδυτικό προσκλητήριο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες διότι παρέχει ένα πολιτικό πλαίσιο που διακρίνεται από σταθερότητα, με την κυβέρνηση να εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα