back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιρλανδία: Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τους εθνικιστές του Σιν Φέιν

Διαβάστε επίσης

Μετά από κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες, η Ιρλανδία κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς τα δύο μεγάλα κεντρώα κόμματα της χώρας και οι οικολόγοι κατέληξαν σε συμφωνία.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους εθνικιστές του Σιν Φέιν, παρά την ιστορική εκλογική τους νίκη την 8η Φεβρουαρίου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, θα συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά του. «Οι ηγέτες του Φιάνα Φέιλ, του Φίνε Γκάελ και του Πράσινου Κόμματος ενέκριναν το προγραμματικό σχέδιο για την κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωση το Φιάνα Φέιλ.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών, τα κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπει κυρίως ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊοϋ, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.706 ανθρώπων στη χώρα των 4,9 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Λίο Βαράντκαρ εξήγησε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTE ότι θα υπάρχει μια «εκ περιτροπής» ηγεσία της κυβέρνησης και ότι το χρονοδιάγραμμα των διορισμών έχει συμφωνηθεί. Δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως η Ιρλανδία μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη του χρόνου.
Πρώτος αρχηγός της κυβέρνησης ο Μάρτιν

Ο Μάικλ Μάρτιν, επικεφαλής του κόμματος Φιάνα Φέιλ, πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα με 38 από τις 160 έδρες, αναμένεται να είναι ο πρώτος αρχηγός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του κόμματός του. Κάθε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του κόμματός του πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο 59χρονος Μάρτιν που έχει επανειλημμένα διατελέσει υπουργός, κυρίως Εξωτερικών από το 2008, θα διατελέσει πρωθυπουργός από τα τέλη Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνασπισμού που μένει να εγκριθεί από τα μέλη των τριών εμπλεκομένων κομμάτων.

Ο ηγέτης του Φίνε Γκάελ, ο Λίο Βαράντκαρ, θα αναλάβει στη συνέχεια και θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. «Θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί, θα πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε οι μεν τους δε, ξέρω ωστόσο ότι αυτό είναι δυνατόν», σχολίασε ο Βαράντκαρ.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα