back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη ανοίγει σιγά-σιγά τα σύνορά της…

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη ανοίγει σταδιακά τα σύνορά της στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλες τις χώρες να προχωρούν με πολύ προσεχτικά βήματα τονίζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα λειτουργούν ως προειδοποίηση.

Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν μέχρι στιγμής τη συμβουλή αυτή. Τα 27 κράτη- μέλη της Ε.Ε. όπως και οι χώρες του Σένγκεν εκτός Ένωσης υποδέχονται σιγά- σιγά τουρίστες από το εξωτερικό, αλλά δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα τα σύνορά τους για Αμερικανούς, Ασιάτες ή πολίτες χωρών όπου η πανδημία είναι ακόμη σε έξαρση. Η είδηση των νέων εστιών στο Πεκίνο άλλωστε εντείνει τους προβληματισμούς που ήδη είχαν.
Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν εκ νέου χθες τα εσωτερικά σύνορά τους για την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα δίνει στους ταξιδιώτες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό τους.

Μεταξύ των χωρών που άνοιξαν τα σύνορα περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ η Ισπανία θα ανοίξει από τις 21 Ιουνίου.

Πάντως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού (Ro) ξεπερνάει τη μονάδα και βρίσκεται στο 1,08, δηλαδή κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο λίγο περισσότερο από έναν άνθρωπο.

Κάποιες χώρες, όπως η Τσεχία, ανοίγουν επιλεκτικά, απαγορεύοντας σε πρώτη φάση την είσοδο τουριστών από χώρες όπου η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει επαρκώς, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας παραμένει ο κανόνας της καραντίνας 15 ημερών, αν και οι Γάλλοι έχουν το ελευθέρας να ταξιδεύουν στην υπόλοιπη ΕΕ.
Κάποιοι έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν περνώντας τα σύνορα προς το Βέλγιο προκειμένου να αποκτήσουν ξανά, μετά τρεις μήνες, πρόσβαση σε φθηνότερα τσιγάρα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αυστρίας θύμισε στους πολίτες πόσο δύσκολος ήταν ο επαναπατρισμός όσων αποκλείστηκαν στο εξωτερικό, όταν ξεκίνησε το κλείσιμο των συνόρων. «Αν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, η σύσταση παραμένει να κάνετε διακοπές στο εσωτερικό της χώρας», συμβούλευσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Η Δανία ανοίγει τα σύνορα στους επισκέπτες από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Γερμανία.

Η αστυνομία ανέφερε ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα καθώς οι Γερμανοί τουρίστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.  Ωστόσο, η Δανία και άλλα κράτη έχουν αποκλείσει τη Σουηδία, καθώς η χώρα εμφανίζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, η Ελβετία που άνοιξε σήμερα τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει τη θερμομέτρηση σε όσους προέρχονται από τη Σουηδία.
Το ελβετικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι οι επισκέπτες από χώρες που έχουν ιδιαίτερα πληγεί ενδέχεται να υποβάλονται σε θερμομέτρηση.
Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερα από 52.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.891 θανάτους, ενώ επέβαλε χαλαρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Handelsblatt: «Τουρκία – οι τουρίστες ως πολιτικοί όμηροι»

«Τουρκία – οι τουρίστες ως πολιτικοί όμηροι», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει ότι πίσω από την διατήρηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για την Τουρκία κρύβονται πολύ περισσότερα από τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό.
Η γερμανική εφημερίδα βλέπει ουσιαστικά πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Βερολίνου και αναφέρεται εκτενώς στις τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο χωρών.

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση χρησιμεύει ως ένα δοκιμασμένο μέσο, προκειμένου να απαιτηθούν παραχωρήσεις», τονίζει η εφημερίδα, και επισημαίνει ότι ο μοχλός πίεσης σε βάρος της Τουρκίας είναι μεγάλος, καθώς πρόκειται για μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο τουρισμός συμβάλλει με 12,2% στο ΑΕΠ της Τουρκίας. Πέρυσι, περισσότεροι από 45 εκ. επισκέπτες πήγαν στην Τουρκία από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων πέντε εκατομμύρια από τη Γερμανία» προσθέτει, ενώ αναφέρει και ότι «στην Γερμανία υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στην Τουρκία και αποκομίζουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους από τα ταξίδια στην τουρκική Ριβιέρα».

«Ο κατάλογος των θεμάτων που προκαλούν τριβές μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας παραμένει μακρύς», συνεχίζει το δημοσίευμα, με αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, όταν η ‘Αγκυρα άνοιξε τα σύνορά της για τους μετανάστες που ήθελαν να εισέλθουν στην Ε.Ε., στα επιπλέον χρήματα που θα λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, αλλά και στις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με το Αιγαίο και την Λιβύη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα