back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αεροδρόμια: Μοριακά τεστ σε όλους τους επιβάτες που ήρθαν από χώρες υψηλού κινδύνου

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές αρχές στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας μετά το άνοιγμα των τουριστικών πτήσεων τη Δευτέρα. Από τις 39 πτήσεις που προσγειώθηκαν στη χώρα μας, οι 11 προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου και οι επιβάτες υποβλήθηκαν όλοι σε μοριακά τεστ.

Στα δύο κεντρικά αεροδρόμια της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν συνολικά 39 πτήσεις με 3.240 επιβάτες. Οι 11 από αυτές προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου και χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες». Οι επιβάτες αυτών των πτήσεων, 1.560 συνολικά, υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ ενώ στους ταξιδιώτες των υπολοίπων πτήσεων έγιναν δειγματοληπτικά τεστ. Τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στους επιβάτες των 11 «κόκκινων» πτήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ειδικότερα, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασαν 25 τακτικές πτήσεις και 12 ιδιωτικές, ενώ στο «Μακεδονία» προσγειώθηκε μία πτήση από το Μόναχο και μία από τη Λάρνακα. Από τις 25 πτήσεις που προσγειώθηκαν στην Αθήνα, οι 11 «υψηλού κινδύνου» είχαν αναχωρήσει από το Άμστερνταμ (τρεις πτήσεις), από Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Σόφια, Μιλάνο, Ντόχα και Τίρανα.

Σε τουρίστες που φτάνουν από αεροδρόμια εκτός της λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ υπάρχει και η σύσταση για 24ωρο αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σύμφωνα με τα επίσημα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εάν κάποιος επιβάτης βρεθεί θετικός παραμένει σε κατάσταση καραντίνας για 14 μέρες στο ξενοδοχείο. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και εκείνες εντός λίστας EASA γίνεται τεστ σε όλους τους επιβάτες, μία μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) έως ότου εκδοθεί το αποτέλεσμα του ειδικού τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα