back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Το κουαρτέτο του Χάρλεμ» του Τζέιμς Μπόλντουιν

Διαβάστε επίσης

Για πρώτη φορά στα ελληνικά το τελευταίο και πιο εκτενές μυθιστόρημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα και ακτιβιστή.

Μια γιγαντιαία και οξυδερκής τοιχογραφία εποχής και παράλληλα μια πινακοθήκη πολλών χαρακτήρων για την Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ο δημοφιλής Αφροαμερικανός τραγουδιστής γκόσπελ Άρθουρ Μοντάνα βρίσκεται νεκρός στο Λονδίνο σε ηλικία 39 ετών. Δύο χρόνια μετά, ο αδελφός του Χαλ αναλαμβάνει να αφηγηθεί ένα τραγούδι αγάπης, την ιστορία του αγαπημένου του αδελφού, σε έναν ορμητικό και παράφορο λόγο. Μια ιστορία που περιλαμβάνει και τη δημιουργία και διάλυση του συγκροτήματος του κουαρτέτου του Χάρλεμ, οι Σάλπιγγες της Σιών.

Το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1979, είναι ο απόλυτος ορισμός του μεγάλου αμερικάνικου μυθιστορήματος. Μέσα από μια πυρετική γραφή, μιλάει ουσιαστικά για τα πάντα, για τη διαφορετικότητα, την κακοποίηση, τη σεξουαλικότητα, το δικαίωμα στην αγάπη, την τέχνη και του πώς η μουσική ξεκινάει από μια κραυγή. Κυρίως, όμως, για το τι σημαίνει να είσαι μαύρος σε μια κοινωνία λευκών. Και γενικά «διαφορετικός» σε μια κοινότητα ομοίων. Τι σημαίνει να ζεις με τον φόβο και την απειλή ανά πάσα στιγμή. Και ο συγγραφέας παραδίδει ένα διαχρονικό αριστούργημα, έναν χείμαρρο ζωής σε θεματική και ύφος. Ή, καλύτερα, ένα βιβλίο που είναι η ίδια η ζωή σε ρυθμό και ένταση.

«Και τότε αναρωτήθηκα για πρώτη φορά τι είναι άραγε η αγάπη, κι αναρωτήθηκα αν θα έβρισκα ποτέ τη δύναμη να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να αποδεχτώ την ιερότητα της γύμνιας μου και της γύμνιας κάποιου άλλου. Αν δεν υπάρχει αγάπη, τα τεχνάσματα της ηδονής εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Πρέπει να υπάρχει μια ψυχή μέσα στο κορμί που σφίγγεις στην αγκαλιά σου, μια ψυχή που παλεύεις να σμίξεις μαζί της και που παλεύει κι εκείνη να σμίξει με τη δική σου ψυχή».

«Αν είσαι μαύρος στην Αμερική, είναι αδύνατον να αποβάλλεις τον αδιάλειπτο φόβο που σου προκαλούν οι συμπατριώτες σου, τον φόβο για την καταστροφή που θα ’ρθει. Γι’ αυτό και κοιτάζεις συνεχώς τους ανθρώπους γύρω σου, οι οποίοι δεν ξέρουν ή δεν έχουν το θάρρος να μάθουν τι σκέφτεσαι – ανθρώπους που ουσιαστικά έχουν χάσει την ικανότητα να σε βλέπουν. Σε ό,τι με αφορά, ακούω πάντοτε όσα λένε οι λευκοί και, κυρίως, όσα δεν λένε. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αυτό, διότι η ζωή μου βασίζεται σε όσα ακούω. Δεν έχω την πολυτέλεια να πιαστώ απροετοίμαστος».

Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν «Το κουαρτέτο του Χάρλεμ» κυκλοφορεί σε μετάφραση Χρήστου Οικονόμου από τις εκδόσεις Πόλις. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί το σενάριο της ταινίας του Ραούλ Πεκ «Δεν είμαι ο νέγρος σου» με κείμενα του συγγραφέα, ενώ αναμένονται οι μεταφράσεις των μυθιστορημάτων «Φώναξέ το στα βουνά» και «Αν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει».

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα