back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτά μουσεία

Διαβάστε επίσης

Με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα και με νέους κανόνες προσαρμοσμένους στα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου άνοιξαν σήμερα όλα τα δημόσια μουσεία της χώρας. Το μουσείο και τον αρχαιολογικό Χώρο της αρχαίας αγοράς των Αθηνών επισκέφθηκε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στη συνέχεια η κυρία Μενδώνη ξεναγήθηκε στο βυζαντινό και χριστιανικό μουσείο αλλά και το εθνικό αρχαιολογικό.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της για όσους θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, έχοντας σταθερά ως προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Δευτέρας στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζόμενων γι’ αυτό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα αυτό, την μετα-κορονοϊό εποχή, θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

«Αυτό το καλοκαίρι όλοι ξέρουμε ότι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά θέλουμε η εμπειρία της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Και αυτό ακριβώς, με τη μεγάλη υποστήριξη και τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το υπουργείο Πολιτισμού, μπορούμε να εξασφαλίσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους «οι οποίοι τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και θα υποδείξουν και στους επισκέπτες μας πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μας χωρίς, όμως, να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στα μνημεία της Αγοράς από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνομίλησε με εργαζόμενους και διαπίστωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι επαναλειτουργούν εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

«Έχουν ληφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε επισκέπτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η Ελλάδα, χάρη σε εσάς, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα να είναι από τους ασφαλέστερους προορισμούς, από τις ασφαλέστερες χώρες σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Αναχωρώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάδισε για λίγη ώρα σε δρόμους της περιοχής του Θησείου όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες.

«Αυτό είναι το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι, που άνοιξαν με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΥΠΠΟΑ -με ένα νέο video παραγωγής του γραφείου Τύπου- προσκαλεί το κοινό να απολαύσει τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων.

Για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνεργάστηκε με την Έφορο και τα στελέχη, τόσο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Ανάλογες συνεργασίες για την τήρηση των μέτρων έγιναν σε όλα τα μουσεία της χώρας για την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε Μουσείου. Ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό.

Οι κανόνες για τους επισκέπτες

Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)

– Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Ασφάλεια εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

μουσείοΌλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν, συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα