back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαιρετίζουν τους «ήρωες της ενημέρωσης»

Διαβάστε επίσης

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσίευσαν έναν κατάλογο με 30 δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που συνέβαλαν με το έργο τους στη διάσωση ανθρώπινων ζωών εν μέσω της πανδημίας covid-19, συχνά πληρώνοντας οι ίδιοι βαρύ τίμημα.

Οι «ήρωες της πληροφόρησης», που προέρχονται από όλες τις ηπείρους, ξεχωρίζουν, σύμφωνα με έκθεση των RSF για τη μάχη τους υπέρ της ελευθερίας του Τύπου σε μια έκτακτη περίοδο κρίσης.

Δημοσιεύοντας αξιόπιστες πληροφορίες για τη σοβαρότητα της πανδημίας ή ακόμη καταγγέλλοντας την κακή διαχείριση της κρίσης από τις κυβερνήσεις των κρατών τους, «συνέβαλαν στην αντίσταση κατά της λογοκρισίας και στη μάχη κατά της καλπάζουσας παραπληροφόρησης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών», επεσήμαναν οι RSF.

Πολλοί από αυτούς τους «ήρωες» πλήρωσαν ακριβά τη μάχη τους για την αλήθεια, πέφτοντας θύματα διάφορων αντιποίνων: επιθέσεων ή παρενοχλήσεων, φυλακίσεων, απειλών ή δικαστικών προσφυγών…

Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς οι RSF ξεχωρίζουν τον Κινέζο γιατρό Λι Ουενλιάνγκ «που ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε τον κόσμο ήδη από την αρχή της επιδημίας» και ο δικηγόρος Τσεν Κιουσί «που ενημέρωσε για το χάος που επικρατούσε στα νοσοκομεία της Ουχάν» μέσω του ιστολόγιού του.

«Ο πρώτος υπέκυψε από την covid-19. Ο δεύτερος τέθηκε αναγκαστικά σε καραντίνα και δεν εμφανίστηκε ξανά ποτέ», υπενθυμίζουν οι RSF.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και ο σκιτσογράφος Άχμεντ Καμπίρ Κισόρε που κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη επειδή κατήγγειλε μέσω των γελοιογραφιών του τη διαφθορά στο Μπανγκλαντές και ο Ινδός δημοσιογράφος Βιζάι Βινίτ, ο οποίος κινδυνεύει με έξι μήνες φυλάκιση «επειδή αποκάλυψε ότι οι περιορισμοί λόγω του lockdown οδήγησαν πεινασμένα παιδιά να τρώνε τροφή για ζώα».

Άλλοι εξορίστηκαν ή εμποδίστηκαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, όπως ο Κρις Μπάκλεϊ, ο ανταποκριτής των New York Times στο Πεκίνο, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν ανανέωσαν τη βίζα του «για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια».

Απόπειρες αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, όπως «το συμβούλιο κρίσης» που δημιούργησαν βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης για να ενημερώσουν όσους ζουν σε φαβέλες, το δίκτυο Wayuri το οποίο έκανε το ίδιο για τις κοινότητες των αυτοχθόνων στον Αμαζόμιο, το web radio Wa FM στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο ιστότοπος του Τόγκο TogoCheck επίσης αναφέρονται από τους RSF.

Παράλληλα οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι στην Γκουαγιακίλ, την μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, που πλήρωσαν μεγάλο τίμημα με 13 νεκρούς από την covid-19.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα