back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγκύκλιος ΚΕΑΟ: Παράταση 3 μηνών της καταβολής των δόσεων ρύθμισης χρεών σε επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Την παράταση τριών μηνών της καταβολής των δόσεων ρύθμισης χρεών σε επιχειρήσεις, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία ή πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, προβλέπει εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Αντιστοίχως, τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Μαΐου 2020 και μετά) και κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, παρατείνεται κατά τρεις μήνες.

Βασική προϋπόθεση, να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, που κατά μέρος ή στο σύνολο τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής , καθώς και η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου.

Παράλληλα, η τρίμηνη παράταση δόσεων που λήγουν στις 31 Μαρτίου, επεκτείνεται και σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Αναλυτικότερα, μετά την παράταση κατά τρεις μήνες της προθεσμίας καταβολής των δόσεων που ήταν απαιτητές έως 31 Μαρτίου, προβλέπεται αντίστοιχη παράταση και για τις δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν έως τις 30 Απριλίου.

Το μέτρο, αφορά σε επιχειρήσεις,οι οποίες:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου, ή ενεργό κωδικό δευτερεύουσας δραστηριότητας κατά την ίδια ημερομηνία, με μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα από αυτά που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.

Κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Σε κάθε περίπτωση η παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης, η παράταση καταβολής παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα