back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη μάχη κατά της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων ο Δήμος Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

 Δεκάδες συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τους κτηνίατρους του Δήμου Αθηναίων για την τοποθέτηση microchip στους τετράποδους φίλους τους. Συγκεκριμένα, σε μόλις 22 εργάσιμες μέρες τοποθετήθηκαν δωρεάν microchip σε περίπου 200 δεσποζόμενους σκύλους και γάτες στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου που ξεκίνησε στις 15 Μαϊου και ολοκληρώθηκε, πρακτικά, την περασμένη Παρασκευή. Στόχος του προγράμματος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων ενώ για τον ίδιο σκοπό, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο νέου προγράμματος του δήμου, ξεκινούν στοχευμένοι έλεγχοι για την ηλεκτρονική σήμανση σε δεσποζόμενα ζώα από κλιμάκια κτηνιάτρων και δημοτικών αστυνομικών. 

Στα γραφεία της Αστικής Πανίδας με υποδέχτηκαν ο Σωτήρης και Βαγγέλης, δύο μεγαλόσωμα-πρώην- αδεσποτάκια που ζουν μόνιμα εδώ. Δυστυχώς, στη χώρα μας το φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων είναι συχνό. Μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν συλλέξει από τους δρόμους περισσότερους από 300 σκύλους που εγκαταλείφθηκαν από τους δικούς τους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων είναι υποχρεωτική βάσει του Ν.4039/2012 και, μάλιστα, η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, κανένα από τα οικόσιτα ζώα που συνελλέγησαν, το διάστημα αυτό, δεν έφερε microchip.

“O λόγος που υλοποιήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι γιατί από τέλη Οκτωβρίου που ανέλαβε η νέα δημοτική Αρχή κι έχει γίνει ανασύσταση αυτού του γραφείου, μέχρι σήμερα έχουμε μαζέψει από τους δρόμους 320 σκύλους. Αυτά τα ζώα είναι οικόσιτα, όλα εγκαταλελειμένα” εξηγεί η Μάτζυ Μορφέτα, προϊσταμένη του τμήματος Αστικής Πανίδας το Δήμου Αθηναίων. ” Αδέσποτα δεν υπάρχουν στην ουσία. Τα αδέσποτα είναι στειρωμένα. Δεν αναπαράγονται. Μαζεύουμε ζώα τα οποία έχουν γίνει αδέσποτα γιατί κάποιος τα έχει εγκαταλείψει. Και φαίνεται από την συμπεριφορά τους ότι είναι οικόσιτα, από το σημάδι που έχουν στο λαιμό από το λουρί . Είναι κουτάβια που κάποιος έχει πετάξει. Με τα γατάκια τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτό το φαινόμενο θέλουμε να το περιορίσουμε με τον έλεγχο” σημειώνει.

“Ο μοναδικός έλεγχος στην παρούσα φάση για την εγκαταλειψη είναι το microchip. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το να βγάζεις ένα οικόσιτο ζώο στον δρόμο είναι σαν να το καταδικάζεις σε θάνατο. Δεν μπορεί να ζήσει. Δεν ξέρει ούτε τροφή να βρει, ούτε να περάσει τον δρόμο” τονίζει η κ. Μορφέτα και υπογραμμίζει: “Πρέπει να χτυπήσουμε την εγκατάλειψη”.

Για τον σκοπό αυτό, με τη λήξη του προγράμματος για την τοποθέτηση δωρεάν ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζώμενους σκύλους και γάτες, ο Δήμος Αθηναίων θα “τρέξει” ένα καινούργιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου μεικτά κλιμάκια κτηνιάτρων του δήμου και δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για microchip. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχικά από περιοχές όπου υπάρχουν πολλές και σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων. ” Ευτυχώς υπάρχει πολιτική βούληση. Το καινούργιο πρόγραμμα το συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και την Αντιδήμαρχο Σεραφίνα Αβραμίδου και είπαμε ότι πρέπει να γίνει διότι υπάρχει μια ακραία μορφή εγκατάλειψης και με τον κορονοϊό η έξαρση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει άμεσα” τονίζει η Μάτζυ Μορφέτα.

“Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα για τη δωρεάν τοποθέτηση mircrochip στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αρκετές φωνές ανησυχίας ή διαμαρτυρίας, αν θέλετε, ότι “θα μας τσιπάρουν όλους τώρα με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Υπάρχει ταμπού με τα microchip όμως το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε είχε μεγάλη ανταπόκριση. Παρασχέσαμε δωρεάν την τοποθέτηση και την καταχώρηση microchip σε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, Αμεα, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο, μας το ζήτησαν πολλοί που δεν πρόλαβαν να έρθουν. Δυστυχώς, ήταν μόνο για ένα μήνα, θα το ξανακάνουμε όμως” αναφέρει η προϊσταμένη του τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων.

Δεκάδες αδεσποτάκια αναζητούν οικογένεια

[su_slider source=”media: 224746,224745,224747,224748″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Δεκάδες αδέσποτοι σκύλοι και γάτες περιθάλπονται και φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου Αθηναίων. Κάθε ένα από αυτά αξίζει μια πραγματική οικογένεια που θα το αγαπά και θα το αντιμετωπίζει ως ισότιμο μέλος της. Την αγάπη που δίνουν αυτά τα πλάσματα δύσκολα μπορεί κάποιος να την περιγράψει όμως εύκολα μπορεί να τη νιώσει ακόμη και μέσα από το βλέμμα τους. Η σχέση σας , να θυμάστε, θα είναι αληθινή και παντοτινή. Γι’ αυτό, πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα γατάκι ή σκυλάκι σκεφτείτε το καλά. Οι ευθύνες είναι πολλές. Εάν ωστόσο το έχετε αποφασίσει και είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα ζωάκι μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή για τον “χνουδωτό άγγελο” σας από την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων. Μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις εννέα το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα στα τηλέφωνα: 210- 3239201-2.

Μάγδα Μπουλούκου

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα