back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη η β’ φάση της διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η β’ φάση της διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αθηναίων (ΣΒΑΚ) που έχει στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης. “Το ΣΒΑΚ είναι ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο, είναι ένα σχέδιο διαβούλευσης όπου οι φορείς της πόλης και οι δημότες καταθέτουν προτάσεις ούτως ώστε να προκύψει ένα συνολικό σχέδιο που να επιτρέπει την καλύτερη και την ευκολότερη προσβάσιμότητα των δημοτών και των κατοίκων στους δρόμους στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους και γενικά στον δημόσιο χώρο” εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Δημήτρης Αγανίδης.

Η α’ φάση της διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτή τη φάση, μέσω της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων που βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.svak-athens.com , το κοινό ανέδειξε ως κυρίαρχα προβλήματα της πόλης μας το περιορισμένο πλάτος των πεζοδρομίων, την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου, την παράνομη στάθμευση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση, το ανεπαρκές δίκτυο για τη μετακίνηση με ποδήλατο, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την ελλιπή οδική σήμανση, την έλλειψη αξιοπιστίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την κακή κατάσταση των λεωφορείων και των στάσεων αλλά και τις περιορισμένες γραμμές και στάσεις καθώς και το υψηλό κόστος μετακίνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, το αυτοκίνητο αναδείχθηκε στο πιο διαδεδομένο μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Η β’ φάση της διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν οι προτεραιότητες για την κινητικότητα, πάνω στις οποίες θα εστιάσει ο σχεδιασμός. Στην πρώτη διάσκεψη οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας ενημερώθηκαν για την πορεία του προγράμματος και κατέθεσαν προφορικά της προτάσεις τους.
Έως τον επόμενο μήνα, οπότε θα ολοκληρωθεί η β’ φάση της διαβούλευσης, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρεις τηλεδιασκέψεις. Η πρώτη θα γίνει με την συμμετοχή του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ, της Αττικό Μετρό, του Προαστιακού, του ΚΤΕΛ της ΣΑΤΑ, του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη δεύτερη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ενώσεων Τουρισμού, τα υπουργεία Τουρισμού, Εσωτερικών και Υγείας, η ΑΣΟΕ, η Σχολή Καλών Τεχνών, το Καποδιαστριακο Πανεπιστήμιο και σύλλογοι Αμεα. Ακολούθως, θα υπάρξει διαβούλευση με τους προέδρους των κοινοτήτων και τις ενώσεις γονέων κάθε δημοτικής κοινότητας.

Οι προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης για το ΣΒΑΚ

“Αυτή η φάση είναι πολύ σημαντική” επισημαίνει ο Δημήτρης Αγανίδης. “Εμείς, ως Ανοιχτή Πόλη, προτείναμε την επέκταση των έργων ανάπλασης του Μεγάλου Περιπάτου και στα επτά διαμερίσματα, έτσι ώστε να γίνει ένας ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός που να ενώνει το κέντρο και με τα επτά διαμερίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να ενωθεί με τον Μεγάλο Περίπατο η Πατησίων. Πρέπει να γίνει ανάπλαση, να γίνει δρόμος πιο ήπιας κινητικότητας με ποδηλατόδρομο που θα συνδέεται με τον Μεγάλο Περίπατο και με απελευθέρωση των πεζοδρομίων που είναι κατειλλημμένα από διάφορες χρήσεις. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το θέμα του φωτισμού. Ο στόχος της μεγαλύτερης χρήσης των ήπιων μέσων μεταφοράς δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περισσότερο, ποιοτικότερο και οικολογικότερο ηλεκτροφωτισμό” σημειώνει ο κ. Αγανίδης.

“Να μη γίνει η Αθήνα ένας απέραντος χώρος καφέ και airbnb”

“Ένα πολύ μεγάλο θέμα για εμάς, ως Ανοιχτή Πόλη” συνεχίζει ο Δημήτρης Αγανίδης “είναι η προστασία των μεικτών χρήσεων. Δηλαδή το ΣΒΑΚ αλλά και ο Μεγάλος Περίπατος, που είναι ένα υποσύνολο του ΣΒΑΚ, θα πρέπει να προστατέψουν τις μεικτές χρήσεις: την κατοικία, τα παραδοσιακά μαγαζιά του κέντρου και το λιανεμπόριο. Αυτό το λέμε γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όπου γίνεται ανάπλαση δημιουργείται αυξημένη τουριστική κίνηση και αυξημένο ενδιαφέρον από το real estate. Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους στο κέντρο εξωθούνται να τα εγκαταλείψουν γιατί ανεβαίνουν οι αξίες και αλλάζουνν οι χρήσεις. Οπότε εμείς λέμε ότι το ΣΒΑΚ θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ρήτρες προστασίας των μεικτών χρήσεων και της κατοικίας ιδιαίτερα με κάποιες παρεμβάσεις ως προς τα ενοίκια και τις αντικειμενικές αξίες με την έννοια ότι θα πρέπει οποιαδήποτε ανάπλαση να μην ανατρέψει της χρήσεις γης”.

“Μια Αθήνα, ένα κέντρο που θα γίνει ένας απέραντος χώρος εστίασης, καφέ και rb&b , θα χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και αντί να γίνει περισσότερο τουριστικός προορισμός μπορεί, εν τέλει, να γίνει λιγότερο” προειδοποιεί ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή  Πόλη Δημήτρης Αγανίδης.

“Προτείναμε, επίσης, να υπάρξει μεγαλύτερη και καλύτερη διαβούλευση. Δηλαδή, κατ’ αρχάς, να υπάρξει περισσότερη και καλύτερη ενημερωση των δημοτών της Αθήνας για το τι είναι το ΣΒΑΚ και πώς μπορούν να συμμετέχουν διότι ακόμη δεν έχουν γινει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση και οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τι είναι το ΣΒΑΚ.
Η πρόταση μας είναι ο Αθήνα 9.84 να συμβάλλει σε αυτό και μέσω των ραδιοφωνικών εκπομπών του και μέσω του site και βέβαια ο δήμος πρέπει να επικοινωνήσει αυτή την πληροφορία και με άλλους τρόπους όπως με σποτ και αναρτήσεις στον Τύπο” τονίζει ο κ. Αγανίδης.

Η δεύτερη φάση της διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Στην γ’ φάση της διαβούλευσης, που θα ακολουθήσει, θα προσδιοριστούν τα μέτρα που θα ληφθούν με βάση τον διάλογο με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, την αντίστοιχη εμπειρία πόλεων με ανάλογο πολιτικό πλαίσιο και φυσικά το κόστος.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα