back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αύριο ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport

Διαβάστε επίσης

Αύριο αναμένεται ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης μισθών “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Στο πρόγραμμα, μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ακόμη κι αν πρόκειται για εποχικής εργασίας, οι οποίοι θα λάβουν απευθείας την ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 60% της περικοπής των αποδοχών τους ή παραπάνω σε περιπτώσεις κατώτατου μισθού και απαγορεύεται να απολυθούν όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει εκτός από το μισθό, στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων που θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης.

Το πρόγραμμα, θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αεροπορικές μεταφορές, για τις οποίες λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Διαδικασία

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα πρέπει:

  1. Nα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εκεί θα δηλώνονται και θα διασταυρώνονται τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς. Θα γίνεται έλεγχος των στοιχείων και ανάλογα θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση απόρριψης, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλλουν το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο, στο ακέραιο.
  2. Nα υποβάλλουν δεύτερη αίτηση, αυτή τη φορά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί θα αναφέρουν τα στοιχεία τους, το μήνα ένταξης στο Μηχανισμό, τον αριθμό των εργαζομένων που θα εντάξουν εκεί και το νέο, μειωμένο, ωράριο εργασίας τους.
  3. Nα υποβάλλουν και τρίτη αίτηση, κάθε επόμενο μήνα από εκείνον που εντάχθηκαν στο μηχανισμό για να δηλώνουν τις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου και τις καταβαλλόμενες αποδοχές του.

Η οικονομική ενίσχυση

Η οικονομική ενίσχυση από την πλευρά της Πολιτείας στο μέρος του μισθού που θα καλύπτεται, θα καταβάλλεται κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, η οποία πραγματοποιείται με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις, για να εντάξουν ένα μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν μείωση το λιγότερο κατά 20% του κύκλου εργασιών τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στην ΚΥΑ υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που υποχρεώνονται στην υποβολή ΦΠΑ ή όχι. Ειδικότερα:

Α) Επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως εξής:

1. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

2. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία

Ανεξαρτήτως μήνα ένταξης, δικαίωμα ένταξης έχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Β) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεώνονται στην υποβολή ΦΠΑ

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως ακολούθως:

Ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα ισχύει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που εξαιρούνται και γι’ αυτές ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτές είναι:

  1. Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
  2. Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων
  3. Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
  4. Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων
  5. Επιχειρήσεις-εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης (ΚΑΔ 70.22) αποκλειστικά προς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών.
  6. Επιχειρήσεις – εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζόμενούς τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα