back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους για την οικονομία διασταύρωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία.

…Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση οδήγησε την οικονομία της χώρας σε ύφεση πριν από την πανδημία. “Πετύχατε το πρωτοφανές. Να οδηγήσετε την οικονομία στην ύφεση τον Οκτώβριο, μετά από 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία και τώρα θα τα ρίξετε στον κορονοϊό”, τόνισε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε, επίσης την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε φιλοαναπτυξιακές επιλογές και την κάλεσε, εφόσον, όπως είπε, δεν πήρε μέτρα εμπροσθοβαρώς και έγκαιρα, να σχεδιάσει ένα “σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση”.

…Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια κατάσταση όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, “ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη”. Ο Πρωθυπουργός, προανήγγειλε ότι οι οφειλές από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο που είχαν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο, και μάλιστα από το 2021. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, στη “λογική της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων”, αλλά και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ροής εσόδων, εξήγγειλε ότι όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις τους, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%. Τέλος, υπογράμμισε την ενίσχυση με σχεδόν 200 εκ. ευρώ του προγράμματος “Συν- εργασία”, ώστε να καλύπτει ως τα τέλη Ιουλίου το 60% εργοδοτικών εισφορών και την επέκτασή του μέτρου, εάν χρειαστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Μείωση 22,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη σύσκεψη στην Ξάνθη για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που οδήγησαν σε μερικό lockdown στην περιοχή. “Αφού εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα για 7 ημέρες θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σημειώνεται ότι στη διαδικασία των ελέγχων για εφαρμογή των έκτακτων μέτρων θα συμμετάσχει και ο στρατός.

Σήμερα καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Μάιο ή οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται παρέμειναν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται ανάλογα με τις ημέρες μη απασχόλησης κάθε εργαζόμενου, με ανώτατο ποσό τα 534 ευρώ για όσους δεν εργάστηκαν ολόκληρο τον Μάϊο.

Η κατακόρυφη πτώση του τζίρου των καταστημάτων και η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στο επίκεντρο συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ασφυκτικό χαρακτήρισε το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης, και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε εμπόρους του παραδοσιακού τουριστικού κέντρου της Αθήνας, με τον κ. Πατούλη να δεσμεύεται να εξετάσει το συγκεκριμένο αίτημα.

Αυξημένη, πάντως, είναι η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ιδίως στην ιχθυαγορά, όπου υπάρχει και μια μικρή μείωση των τιμών από 5% έως 10%. Περισσότερα από τον Βίκτωρα Αντωνόπουλο…

Τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας εκφράζει ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις μία ημέρα μετά την έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο. Παρέμβαση της ΔΙΣ, που με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου”.

Αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται η 35χρονη που συνελήφθη για την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη, στην Καλλιθέα. Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε πριν οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της απείθειας, η κατηγορούμενη φέρεται να επιχείρησε να αποσείσει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη και εμπλοκή της στην υπόθεση, και ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή. Μέχρι τότε, παραμένει υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ.

Στη διεθνή επικαιρότητα… British Airways, ΕasyJet και Ryanair προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης, ζητώντας να ακυρωθεί η καραντίνα που επέβαλλε ο Μπόρις Τζόνσον στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στον βρετανικό τουρισμό και θα καταστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Καιρός: Νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στην Αττική, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια – άνεμοι δυτικοί / βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ – μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμοί Κελσίου – 28 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα