back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Σήμερα ξεκινά ο «Μεγάλος Περίπατος»- Ζητάμε την κατανόηση όλων για τα έργα αναβάθμισης της πόλης

Διαβάστε επίσης

«Σήμερα ξεκινάει ο Μεγάλος Περίπατος, έχουμε μεγάλο ενθουσιασμό πιστεύουμε ότι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας. Μία αλλαγή η οποία θα αποδώσει 7 χιλ. για περπάτημα και ποδήλατο και  50 στρέμματα δημόσιου χώρου στον εργαζόμενο, στο επισκέπτη και πρώτα από όλα στον μόνιμο κάτοικο». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον σταθμό της πόλης, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην έναρξη των εργασιών μαζί με τον αντιδήμαρχο αστικών υποδομών και σχεδίου πόλεως Βασίλη Αξιώτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την ανοχή και την κατανόηση όλων στην προσπάθεια να αλλάξει η πόλη. «Το κέντρο της Αθήνας δεν κλείνει, είπε, προσπάθειά μας είναι να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον οδηγό, τον επιβάτη, τον πεζό και τον ποδηλάτη για να αναβαθμίσουμε την πόλη μας». Ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο πιλοτικό  και η  διαβούλευση βρίσκεται στο DNΑ του καθώς οι αλλαγές δεν έρχονται αυτόματα».

«Δεν υπάρχουν μάγοι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά να παρακαλέσουμε λοιπόν για την ανοχή και την κατανόηση όλων για τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την πόλη», πρόσθεσε ο Κώστα Μπακογιάννης και διευκρίνισε ότι η κόκκινη λωρίδα στον δρόμο της Βασιλίσσης Όλγας είναι για τους πεζούς, η δεύτερη λωρίδα του ίδιου δρόμου προορίζεται για τον ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα φτάνει μέχρι την Ομόνοια,  ενώ η τρίτη λωρίδα θα είναι για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αξιώτης: «Δίνουμε ελεύθερο, ανοιχτό δημόσιο χώρο»

«Ξεκινήσαμε με ήπιες παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, Βασίλειος – Φοίβος Αξιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Το κέντρο δεν κλείνει», επανέλαβε και τόνισε ότι «μπορούμε να αποδώσουμε γρήγορα τα πρώτα κομμάτια του Μεγάλου Περιπάτου».  Όπως εξήγησε «στη Βασιλίσσης Όλγας ξεκινήσαμε τις εργασίες χθες το βράδυ και θα έχουν ολοκληρωθεί το Σάββατο, ενώ στην Πανεπιστημίου αναμένεται να ξεκινήσουμε το Σάββατο βράδυ, ώστε την Κυριακή το πρωί να ξυπνήσουν οι Αθηναίες κι η Αθηναίοι και οι επισκέπτες και φίλοι της πρωτεύουσας με τις πρώτες παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου».

 

Σακελλαροπούλου: Να γίνει το κέντρο ξανά πόλος έλξης

Το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα  έργα ανάπλασης της Αθήνας. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε τα έργα να συμβάλλουν στην αναβάθμιση τής καθημερινής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας, ενώ επισήμανε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης πρέπει να γίνει ξανά πόλος έλξης και να αποκτήσει τη ζωντάνια που του αξίζει. Παράλληλα, η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν», προκειμένου να κλείσει μια επί χρόνια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Αθήνας.

 

Από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και την Ηρώδου Αττικού, ξεκίνησε λοιπόν, σήμερα ο «Μεγάλος Περίπατος» και δημιουργούνται ήδη οι πρώτες ζώνες προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα. Αξιοποιώντας ο δήμος Αθηναίων το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος πραγματοποίησε τις διαγραμμίσεις, χωροθέτησής του, σ’ αυτές τις κεντρικές οδούς.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του, το κέντρο της Αθήνας θα παραμένει ανοιχτό για όλους και η κυκλοφορία των οχημάτων θα ρυθμίζεται με ασφάλεια, σε συγκεκριμένα σημεία. Ειδικότερα, στους δύο αυτούς δρόμους, από την Πέμπτη και μετά θα μπορούν να κυκλοφορούν, μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα ατόμων με αναπηρία, τροφοδοσίας, έκτακτης ανάγκης, Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας, μονίμων κατοίκων, ταξί, ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς κ.α.

Ωστόσο, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για άσκοπη πρόσβαση σε Βασιλίσσης Όλγας και Ηρώδου Αττικού, όπου ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις, τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας Αθηναίων, Θάνος Τάτσης, προσθέτοντας όμως ότι τις πρώτες 2-3 ημέρες θα γίνονται μόνο συστάσεις στους οδηγούς.  

Από την απαγόρευση διέλευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, όσοι οδεύουν σε πάρκινγκ, οι κάτοχοι καρτών ΑμεΑ και οι οδηγοί ταξί.  

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η συνέχεια των παρεμβάσεων θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου ενώ οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στο εμπορικό τρίγωνο – ιστορικό κέντρο θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση του δήμου, υπογραμμίζεται ότι «ο πιλοτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων δίνει την δυνατότητα το επόμενο διάστημα να γίνουν όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο τόσο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Η εξέλιξη όλων των αλλαγών θα είναι σταδιακή ώστε οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που φέρνει στη ζωή τους ο Μεγάλος Περίπατος αλλά και να εξοικειώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς»

Να τονίσουμε ότι με τις εργασίες του ποδηλατόδρομου δεν κλείνει το κέντρο. Το κέντρο δεν θα κλείσει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει ούτε κατά την δοκιμαστική εφαρμογή του, ούτε κατά τη διάρκεια των έργων. Αντιθέτως, από τη δοκιμαστική εφαρμογή του, θα αρχίσει να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος και η περίοδος αυτής της εφαρμογής αποτελεί και την πρώτη επαφή μας με το έργο. Ένα έργο ζωντανό που τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη γιατί είναι πιλοτικό.

Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη δεκάδες φορείς και εκπρόσωποί τους, έχουν εκφραστεί θετικά για τον Περίπατο της Αθήνας, ανάμεσά τους ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο ΣΕΒΕ, το ΤΕΕ, οι Σύλλογοι Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ξενοδόχων, Χώρων Στάθμευσης, Ιδιοκτητών και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Ποδηλατών, Μοτοσυκλετιστών, Επιστημόνων Συγκοινωνιολόγων καθώς και πολλές επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών. Ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν οι ίδιοι περιγράψει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα της Αθήνας, σε όλα τα επίπεδα. Οι πολύ χρήσιμες επιμέρους προτάσεις τους για την καλύτερη λειτουργία, λαμβάνονται υπόψη πολύ προσεκτικά στην οριστικοποίηση όλων των ρυθμίσεων κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Δεν θα είναι κλειστό το κέντρο

Καμία οδός δεν θα είναι κλειστή καθολικά στην κυκλοφορία. Μετατρέπεται η χρήση ορισμένων οδών από τις οποίες δεν θα επιτρέπεται η διέλευση. Αντιθέτως, έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι εκείνοι που τις έχουν ως προορισμό για συγκεκριμένη εργασία ή την κατοικία τους. Στόχος του έργου είναι ο περιορισμός της διαμπερούς κυκλοφορίας (κυκλοφορία χωρίς προέλευση ή/και προορισμό) στο Εμπορικό Τρίγωνο και στην Πλάκα, η οποία αναμένεται να ανακατανεμηθεί χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Στις παρακάτω οδούς και περιοχές προτεραιότητας πεζών και ποδηλατών θα έχουμε περιορισμούς στην πρόσβαση των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών».

Τέλος στο άναρχο πάρκινγκ μοτοσικλετών

Ο Μεγάλος Περίπατος βάζει ένα οριστικό τέλος στην προβληματική στάθμευση των μηχανοκίνητων δικύκλων επάνω στα πεζοδρόμια. Και το βάζει με ένα καλά μελετημένο μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών σε αρκετά σημεία γύρω από τις περιοχές που ελευθερώνονται από την κυκλοφορία και σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 350 μέτρα περπατήματος από οποιοδήποτε σημείο της περιοχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα νόμιμης στάθμευσης μοτοσυκλετών που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Αθήνα με περισσότερες από 2.000 θέσεις στάθμευσης μοτοσυκλετών.

Οδοί Προτεραιότητας Πεζών και Ποδηλατών

• Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολό της από τη Λεωφόρο Αμαλίας έως τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, συνολικού μήκους 700μ.

• Οδός Ηρώδου Αττικού στο σύνολό της από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας έως τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, συνολικού μήκους 630μ.

• Οδός Αθηνάς στο σύνολό της από την Πλατεία Ομονοίας έως την Πλατεία Μοναστηρακίου, συνολικού μήκους 800μ.

• Οδός Ερμού στο τμήμα από την Οδό Αιόλου έως την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, συνολικού μήκους 540μ.

• Οδός Μητροπόλεως στο σύνολό της από την οδό Φιλελλήνων έως την Οδό Αιόλου συνολικού μήκους 600μ.

• Οδός Αιόλου στο τμήμα από την οδό Μητροπόλεως έως την οδό Ερμού συνολικού μήκους 40μ.

• Οδός Ρήγα Φεραίου στο σύνολό της από τη οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Ακαδημίας, συνολικού μήκους 150μ.

Περιοχές Προτεραιότητας Πεζών και Ποδηλατών

• Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς – Πλατεία Ομονοίας – Σταδίου – Πλατεία Συντάγματος – Μητροπόλεως.

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς:

Πεσμαζόγλου – Σοφοκλέους – Ευριπίδου – Αγ.Θεοδώρων – Δραγατσανίου – Παπαρρηγοπούλου – Π.Π.Γερμανού – Αριστείδου – Χρήστου Λαδά – Πλατεία Καρύτση (μεταξύ Χρ. Λαδά και Παρνασσού) – Παρνασσού – Καρ.Σερβίας (από πλ. Συντάγματος έως Βουλής) – Βουλής (από Καρ.Σερβίας έως Κολοκοτρώνη) – Κολοκοτρώνη (από Βουλής έως Σταδίου)

• Περιοχή της Πλάκας που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων.

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς:

Ξενοφώντος – Νίκης (μεταξύ Φιλελλήνων και Απόλλωνος) – Απόλλωνος (από Νίκης έως Σκούφου) – Σκούφου – Ναυάρχου Νικοδήμου (από Σκούφου έως Φιλελλήνων).

Έργα πνοής

Με ένα σχέδιο αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις οδών, αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πλατείες και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό με προμήθεια κάδων που ήδη τοποθετούνται παντού, τεχνολογικού εξοπλισμού που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ο Δήμος. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου, παρεμβάσεις όπως π.χ. σε Λυκαβηττό, Ελαιώνα και Εθνικό Κήπο, έργα εκατομμυρίων για σχολεία και άλλα κτίρια του δήμου. Ο Δήμος δουλεύει από κάτω προς τα πάνω με σχεδιασμό από τον οποίο δεν μένει έξω ούτε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα