back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι προτάσεις της Αθήνας προς τους θεσμούς για την επιδότηση στεγαστικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προχωρεί εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ισχύσει σε δύο φάσεις.

Η πρόταση της Κυβέρνησης θα αφορά από την μιά τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο στη Βουλή και θα τεθεί σε εφαρμογή για τους ” κόκκινους” δανειολήπτες από 1/1/2021(αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο νόμο που λήγει στο τέλος Ιουλίου) και από την άλλη το νέο καθεστώς κρατικής επιδότησης για 9 μήνες των δόσεων στεγαστικών δανείων ενήμερων και “κόκκινων” δανειοληπτών.

Ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αιτήσεων

Το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει καταρχάς στους θεσμούς να είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους δανειολήπτες για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων τους από 1ης Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου στην Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ,παρότι οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν πιό περιορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων. Όπως αναφέρεται στην 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που υποβλήθηκε στην Κομισιόν δικαιούχοι θα είναι όσοι δανειολήπτες “κόκκινοι” και “πράσινοι” επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και ως κριτήρια ένταξής τους στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων τους για 6-9 μήνες θα ληφθούν υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα , η αξία της ακίνητης περιουσίας και το υπόλοιπο του δανείου.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Από το πρόγραμμα επιδότησης θα αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιχειρηματικό δάνειο βάζοντας ο ιδιοκτήτης τους υποθήκη την πρώτη κατοικία του. Ηδη οι τράπεζες απέστειλαν τα σχετικά στοιχεία του κάθε δανειολήπτη ώστε να γίνει διασταύρωση εάν τηρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβολή της αίτησης και όπως εκτιμάται ο αριθμός των δικαιούχων θα φτάσει τους 300.000 δανειολήπτες .Για να καταστεί ένας δανειολήπτης δικαιούχος, εκτός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα θεσπιστούν ,θα πρέπει να έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας στο διάστημα της πανδημίας και να έχει λάβει τα 800 ευρώ του επιδόματος ενίσχυσης. Επίσης θα πρέπει να έχει υποστεί μείωση άνω του 20% στο εισόδημά του μετά τον Φεβρουάριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Δικλείδες ασφαλείας

Μάλιστα το πρόγραμμα θα προβλέπει και δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επιχορηγηθούν οι στρατηγικούς κακοπληρωτές ,με μία από αυτές να θεσπίζει την εκ των προτέρων υποχρεωτική αναδιάρθρωση του δανείου με πρόταση της τράπεζας στον δανειολήπτη πριν την υποβολή της αίτησης για κρατική επιδότηση του δανείου του. Οσον αφορά την επιδότηση του δανείου αυτή θα κυμαίνεται πάνω από 50% για τους ενήμερους, αλλά πληγέντες από την πανδημία, δανειολήπτες και χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης για τους παλαιούς “κόκκινους” και τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα