back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν περιμένει το «εισαγόμενο» μνημόνιο…

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Πάικου

Για να μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις για τα παρόντα και, προπάντων για τα επερχόμενα, αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (που επισημότερα δεν γίνεται), η ύφεση είχε χτυπήσει την πόρτα μας πολύ προ κορονοϊού. Ύφεση που, έτσι, την χρεώνεται εξ’ ολοκλήρου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και για την αναμενόμενη, την εκ της πανδημίας και της καραντίνας μέλλουσα να προκύψει, έχει βάλει κι εκεί το χεράκι της η σημερινή Κυβέρνηση.

Μιας και αρνήθηκε (και αρνείται…) να λάβει γενναία εμπροσθοβαρή οριζόντια μέτρα, απορρίπτοντας «μετά βδελυγμίας» το πακέτο «Μένουμε Όρθιοι». Μέτρα που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν, ως ένα βαθμό, την έκταση του κακού. Επιμένοντας στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Και περιμένοντας την εκ ύψους, εκ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης συγκεκριμένα, σωτηρία…

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τα ακριβή χαρακτηριστικά ακόμη δεν γνωρίζουμε, το οποίο μπορεί πράγματι, υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει την κατάσταση, αλλά επί της «φυσιολογίας» του οποίου φρόντισε ήδη να μας προσγειώσει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Commission Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο οποίος μας είπε καθαρά και ξάστερα ότι, πρώτα – πρώτα όσα έχουμε λαμβάνειν, θα τα πάρουμε σε δόσεις και σε βάθος χρόνου, σε βάθους χρόνων ακριβέστερα. Και ότι η κάθε δόση θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις πολύ συγκεκριμένων «μεταρρυθμίσεων» από τη μεριά μας. Και όταν οι δανειστές μιλούν για μεταρρυθμίσεις, ξέρουμε πολύ καλά τι εννοούν και πως τις εννοούν. Θα συνοδεύονται δε από ειδικούς εποπτικούς μηχανισμούς, δια τα περαιτέρω. Όλ’ αυτά που, με δικά μας λόγια και, προπάντων στη βάση της δικής μας εμπειρίας, συνιστούν ξεκάθαρο μνημόνιο.

Αλλά μη νομίζετε, η παρούσα Κυβέρνηση δεν περιμένει το «εισαγόμενο» μνημόνιο προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Έχει και εφαρμόζει ήδη το δικό της, το κατάδικό της, για να δώσει καλές εξετάσεις στους δανειστές πρώτα – πρώτα, αλλά κι επειδή αυτά ακριβώς πιστεύει, και μ’ αυτά πορεύεται. «Έχουμε συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, και μ’ αυτό θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα» δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εννοούσε αυτό ακριβώς. Σχέδιο του οποίου το μεταρρυθμιστικό βάθος το έχει ήδη δείξει στην αγορά εργασίας. Εκεί όπου κάνει κυβερνητική πράξη την πάγια, την διαχρονική ατζέντα του ΣΕΒ, σε όλη της την μεγαλοπρέπεια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι μέλλοντες να ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα «Συν- εργασία» θα λαμβάνουν, από τούδε και στο εξής, ψαλιδισμένο δώρο Χριστουγέννων και πετσοκομμένο επίδομα αδείας. Και με τις κατά συρροήν απ’ ευθείας θηριώδεις αναθέσεις κορώνα στο κεφάλι τους. Οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Είναι λοιπόν εμπνεύσεως και «κατασκευής» Μητσοτάκη το νέο μνημόνιο, και μόνο δευτερευόντως Ντομπρόβσκις. «Όλη η δόξα κι όλη η χάρη» δική τους, κατά πως κόμπαζε προ ετών ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και καλά ξεμπερδέματα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα