back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμφωνία για ΑΟΖ υπέγραψαν Δένδιας-Ντι Μάιο

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προχώρησαν σήμερα Ελλάδα και Ιταλία. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο.

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο εξέφρασε από την πλευρά του την ιδιαίτερη ικανοποίηση του και την πεποίθησή ότι η Συμφωνία αυτή «θα ενισχύσει την ιστορική φιλία που συντονίζεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, γιατί όχι μόνο είμαστε γείτονες, αλλά στοχεύουμε σε αυτή τη μεγάλη, Μεσογειακή περιφέρεια, όπου πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Ιταλία». «Χαίρομαι γιατί σήμερα μπορέσαμε και υπογράψαμε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, καθώς επίσης δύο νομικά κείμενα για τους φυσικούς πόρους της Μεσογείου και της προστασίας των ιστορικών δικαιωμάτων στην αλιεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί ιστορικής σημασίας εξέλιξη.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1270301324895191041

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1270292543994040324

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1270285205274853381

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη με τη σημερινή υπογραφή να ολοκληρώνει επί της ουσίας μια μακρά και πολυετή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ιταλία ήγειρε πάντα ζητήματα που αφορούσαν τον περιορισμό δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο.
Επί της ουσίας πρόκειται για επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα.
Η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα εντατικοποιεί τις διπλωματικές της κινήσεις σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Εξάλλου η σημερινή συμφωνία ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και για επίλυση των σχετικών ζητημάτων που έχουν προκύψει εδώ και χρόνια από την πλευρά της Αλβανίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα