12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ο βασιλιάς της» του Χρήστου Χωμενίδη

Διαβάστε επίσης

Ένας υποτιμημένος ομηρικός ήρωας αφηγείται τη δική του ιστορία, θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια, ώστε να τον κατανοήσουμε και να τον συμπονέσουμε.

Ο Μενέλαος ή Σταφυλίνος διηγείται στο κοινό όλες τις γνωστές και άγνωστες περιπέτειες του. Από την καταφυγή του από το βασίλειο των Μυκηνών στο ιδανικό νησί Πιτυούσα, τις ανέμελες περιπλανήσεις και την αγάπη του για την Ιατρική ως την αναπάντεχη επιλογή του από την ωραία Ελένη. Από τη διαδρομή του ως ενός απλού ανθρώπου που έχει κρασοπουλειό στα Μέθανα ως την ανακήρυξή του σε βασιλιά και φυσικά την ακούσια συμμετοχή του στην τρωική εκστρατεία. Από βασιλιάς του εαυτού του καταλήγει να γίνει βασιλιάς μιας γυναίκας, μιας χώρας και τελικά μιας συμφοράς. Και να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα, μαζί με τη σύζυγό του, για μία ανείπωτη καταστροφή.

Ο Χρήστος Χωμενίδης στο νέο του βιβλίο αφηγείται πάνω από όλα έναν μεγάλο έρωτα. Αυτόν που δεν απαιτεί και που αφήνεις τον εαυτό σου πίσω να βουλιάζει μέσα στον άλλο, θέλοντας αποκλειστικά τη δική του ευτυχία. Ένα παραμύθι, ιδωμένο από διαφορετική οπτική γωνία, αλλά που όπως όλα τα καλά παραμύθια κυλάει με αμείωτο ενδιαφέρον.

«Ξέρω τι θα υποθέσετε, και οι πιο μυαλωμένοι ακόμα από εσάς που με ακούτε. Ακόμα και άμα έχετε πετάξει ήδη στα σκουπίδια τις ψευτιές του Αγαμέμνονα κι όσα διαδίδει ο Οδυσσέας μέχρι σήμερα, παριστάνοντας στα γεράματα τον αοιδό, σκαρώνοντας έπη, συκοφαντώντας ανενδοίαστα κι εμένα κι άλλους συμπολεμιστές του. «Ο Μενέλαος» θα σκεφτείτε οι πιο μυαλωμένοι «ξαλάφρωσε με το φευγιό της Ελένης. Η τόση ομορφιά όντως δεν αντέχεται…».

Τα πράγματα, φίλοι, είναι απείρως πιο περίπλοκα. Κι εφόσον αποφάσισα επιτέλους να μιλήσω, για να αποκαταστήσω τον εαυτό μου και την αλήθεια -ένα και το αυτό-, θα ξεκινήσω από την πρώτη αρχή. Θα σας διηγηθώ ολόκληρη την ιστορία με πάσα ειλικρίνεια. Κι εσείς, στο τέλος, κρίνετέ με».
«Εφόσον όμως το ’φερε η κουβέντα, σας το λέω να το ξέρετε: από το χάος ερχόμαστε και στο χάος καταλήγουμε. Και το ενδιάμεσο, η ζωή, επίσης χάος».

Το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη «Ο βασιλιάς της» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα