back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου,το σχέδιο νόμου που συνέταξε η ομάδα του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, μέσω μικροπιστώσεων η δανείων έως 25.000 ευρώ, εκτός τραπεζικού συστήματος και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στόχος του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει 30 άρθρα είναι να ενισχυθούν οικονομικά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προκειμένου να στήσουν, να διατηρήσουν η να επεκτείνουν την επιχείρησή τους. Παράλληλα επιχειρείται να μπει φραγμός σε σημαντικό βαθμό στην τοκογλυφία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με το σχέδιο νόμου πρόσβαση σε δανεισμό για επενδύσεις, κεφάλαια κίνησης, εξόφληση μισθωμάτων, ανάγκες εξοπλισμού κλπ θα έχουν ιδιώτες,επιχειρήσεις και άνεργοι που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς είτε δεν διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, είτε βρίσκονται στη μαύρη λίστα του Τειρεσία η δεν μπορούν να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι μικροπιστώσεις (έως 25.000 ευρώ) θα μπορούν να γίνονται από φορείς, ιδρύματα, επιμελητήρια η ακόμη και από φυσικά πρόσωπα εφόσον λάβουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων από την τράπεζα της Ελλάδας από την οποία και θα εποπτεύονται όσον αφορά την προέλευση των κεφαλαίων και την χρήση τους.

Όσον αφορά το αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο για την σύσταση ιδρύματος μικροπιστώσεων αυτό θα είναι υψηλότερο από 200.000 ευρώ, ενώ τα ιδρύματα θα μπορούν να συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σε εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα