back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περίπατος διεκδίκησης στο Πάρκο Γουδή σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Σε περίπατο στο Πάρκο Γουδή, σήμερα 5 Ιουνίου 2020 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καλεί τους Αθηναίους, η Επιτροπή κατοίκων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή σε μια συμβολική κίνηση ανάδειξης των αιτημάτων τους, για την ολοκλήρωση και υλοποίηση του πάρκου. Σημείο συνάντησης στην είσοδο της Λεωφ. Μεσογείων στις 5.30 το απόγευμα.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή θα έπρεπε να είναι ήδη διαμορφωμένο και να λειτουργεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως έχει χαρακτηρισθεί και θεσμοθετηθεί.

Τα αιτήματα

  1. Άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 187/Δ/2011 οι οποίες προβλέπουν: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το ΜΠΓ, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του Πάρκου, απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων.
  2. Ολοκλήρωση της παραχώρησης 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από το Ν.732/77.
  3. Δημοσίευση και κύρωση της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου Π.Δ/τος προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του.

Οι κάτοικοι

«Το περιβάλλον είναι ζωτική-πρωταρχική ανάγκη για το μέλλον μας και των παιδιών μας, επισημαίνουν τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων,«αφού η απώλεια ζωτικών χώρων τόσο στα δάση-ορεινούς όγκους όσο και στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την εξάπλωση των ιώσεων-λοιμώξεων- ασθενειών. Παράλληλα χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματικές και αντιπεριβαλλοντικές τις ρυθμίσεις του νέου Περιβαλλοντικού νόμου», οι οποίες, τονίζουν, «πρέπει να ανατραπούν, διαφορετικά το περιβάλλον της χώρας θα δεχτεί ανεπανόρθωτα πλήγματα».

Το υπουργείο

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «το Πάρκο Γουδή είναι ένας «πνεύμονας» στο κέντρο της πόλης που δεν αξιοποιείται. Δεν θα είναι εύκολη η πορεία προς τα εκεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το υπουργείο Αμύνης και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς  και με όλους όσοι έχουν λόγο εντός του Πάρκου Γουδή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα εμπόδια και να προχωρήσουμε στην απόδοση του Πάρκου στο κοινό. Ο χρόνος που έχουμε δώσει στους εαυτούς μας είναι περίπου ένα έτος για την αντιμετώπιση όλων αυτών των εμποδίων».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα