back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η προκλητικότητα της Τουρκίας προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον, ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αν το τουρκικό γεωτρύπανο, ξεκινήσει υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί από το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, δηλαδή νοτιοανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και Νότια της Κρήτης, εφόσον φυσικά αυτές γίνουν, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το επίμαχο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ή η συμφωνία Ερντογάν- ΣΑΡΑΤΖ, που επειδή έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ έχει μια νομική υπόσταση, κυρίως όμως, είναι το πρόσχημα νομιμότητας του Τ. Ερντογάν, για τις σχεδιαζόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που σε αυτές τις περιοχές ταυτίζεται με την ελληνική ΑΟΖ.

Διεθνείς αντιδράσεις. Θετική η αντίδραση του Αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ.

«Προκλητικό και αντιπαραγωγικό», χαρακτηρίζει , αμερικανική κυβέρνηση, το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Λιβύης Σάρατζ, που είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Και αυτή η άποψη, είναι ταυτόσημη με την άποψη του ελληνικού ΥΠΕΞ, που διακηρύσσει ότι το τουρκο -λιβυκό ενεργειακό σύμφωνο, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Να δούμε όμως και τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αμερικανική υποστήριξη, στην περίπτωση δηλαδή, που η Τουρκία υπερβεί τις κόκκινες γραμμές και προσχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι « προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή»

Τζαμί η Αγία Σοφία;

Σχετικά με σχέδια του Ερντογάν , που σύμφωνα με την «ΧΟΥΡΙΕΤ», θέλει την Αγία Σοφία να μετατρέψει σε τζαμί, αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από όλους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς.
Παρότι το θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι αμιγώς “ελληνοτουρκικό”, ωστόσο, φαίνεται ότι ο Τ. Ερντογάν βάζει στο “τραπέζι των ελληνοτουρκικών”, όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα μπορεί, για να ΄χει την ευχέρεια ελιγμών στην όποια διαπραγμάτευση θέλει να συμπαρασύρει την ελληνική πλευρά, διαπραγμάτευση, που θα περιλαμβάνει , τις τουρκικές αξιώσεις, σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Βέβαια, οι ελπίδες για ειρήνη και εδραίωση καλών, ή έστω ανεκτών, γειτονικών σχέσεων, Ελλάδας – Τουρκίας, δεν έχουν χαθεί, αλλά ο ορίζοντας επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, με ευθύνη την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική, που πεισμόνως ακολουθεί η Τουρκία.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα