back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Nα αποκτήσει μία άλλη πιο πράσινη εικόνα η πόλη»

Διαβάστε επίσης

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό των ελληνικών πόλεων μίλησε στο σταθμό της πόλης ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μια Ημέρα Στην Αθήνα» και στον Γιώργο Αποστολίδη τόνισε: «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο εξήγγειλε η Ε.Ε. κι έχει να κάνει με την “Έξυπνη Συμφωνία” για τις πόλεις, που σχετίζεται με το πώς θα την αναδομήσουμε σε μια προσπάθεια να έχουμε περισσότερο πράσινο και εγκαταστάσεις, υποδομές, κτίρια, τα οποία να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.
Βλέπουμε λοιπόν μια προσπάθεια της Ε.Ε. να ρίξει πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου οι “γερασμένες” κτιριακές υποδομές, που έχουν όλα τα αστικά κέντρα να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά, να αποκτήσουν κάποια βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να σταματήσει κι αυτό το πολύ έντονο φαινόμενο των θερμικών νησίδων, που δημιουργεί ο δρόμος και σε συνδυασμό με τα κτίρια- όπως είναι στην Αθήνα οι δρόμοι της Αριστοτέλους και της Ιπποκράτους- και να αποκτήσει μία άλλη πιο πράσινη εικόνα η πόλη».

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: «Εγώ θα έλεγα ότι το πρώτο που θα πρέπει να σχεδιάσουμε- κι αρχίζουν σιγά σιγά και το βλέπουν κι οι Δήμαρχοι κι εμείς σαν Υπουργείο δίνουμε τις σχετικές κατευθύνσεις κι υπάρχουν κι οι χρηματοδοτήσεις- είναι πώς δημιουργήσουμε μεγάλους άξονες, όπου θα αντικατασταθεί μεγάλο μέρος από την άσφαλτο κι ένα μέρος από αυτά τα σκληρά υλικά, με υλικά τα οποία θα είναι πιο “γήινα”, με περισσότερο πράσινο, με αντικατάσταση των συμβατικών υλικών με ψυχρά, βιοκλιματικά υλικά, τα οποία δε θα εκπέμπουν τόσο μεγάλη θερμοκρασία και δε θα καταναλώνουν τεράστια ενέργεια».

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται κι υπάρχει και χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει ένα πρώτο ορόσημο το οποίο είναι το 2030, όπου θα μετρηθεί κατά πόσο η εξοικονόμηση της ενέργειας και η αλλαγή της εικόνας των πόλεων έχει αποδώσει και αν θα απαιτηθούν πολύ πιο δραστικά μέτρα και κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά και ενεργειακά, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. Το δεύτερο ορόσημο είναι το 2050, όπου πάμε πλέον σε πόλεις, που θα είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων, πόλεις πράσινες, πόλεις που τα κέντρα τους θα είναι πεζοδρομημένα, θα είναι ασφαλή για να τα περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να έχουν δημιουργηθεί πολύ καλά δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας, προκειμένου να υποστηριχθεί κι αυτή η μεγάλη αύξηση της κινητικότητα που θέλουμε να πετύχουμε, γιατί προφανώς οι πράσινες πόλεις πρέπει να είναι και δραστήριες και να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα».

Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος επισήμανε  το πόσο γενναία στάθηκε η Ε.Ε. σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας μας για την πράσινη προσπάθεια. «Το Green Deal και η ποσόστωση που υπάρχει για τα χρήματα σε σχέση και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το στοίχημα, όμως, είναι να καταφέρουμε να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Εδώ πρέπει η κυβέρνηση να κάνει πολύ γρήγορες ενέργειες, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα με κατάλληλους άξονες χρηματοδότησης να απορροφηθούν αυτά τα τεράστια κονδύλια και να πέσουν στην τοπική οικονομία και να αλλάξουν την εικόνα των ελληνικών πόλεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα