back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Προτάσεις για να πετύχει η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων για το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην επιστολή ο Ε.Σ.Α. αναφέρει πως το σχέδιο ανάπλασης για να είναι βιώσιμο και λειτουργικό, πρέπει να στηρίζει και όλες τις μορφές επιχειρηματικότητας που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα παραθέτει μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των κοινόχρηστων χώρων προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών και τιτλοφορείται «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αγαπητέ Δήμαρχε, Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι θετικός σε όποιες παρεμβάσεις αναβαθμίζουν την πόλη και κατ’ επέκταση τις εμπορικές περιοχές της και βοηθούν την αγορά να αναπτυχθεί. Το νέο σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει διεύρυνση του δημόσιου χώρου προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών και είναι αδιαμφισβήτητα μία θετική και σύγχρονη παρέμβαση, η οποία για να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική πρέπει παράλληλα να λαμβάνει υπόψη της και να στηρίζει όλες τις μορφές επιχειρηματικότητας που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν συνεννοήσεως μαζί σας, ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους σχεδιασμού για όλες τις παρεμβάσεις που θα συντελεστούν στην περιοχή εφαρμογής του έργου και για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς, με σκοπό να συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας με προτάσεις που θα βοηθήσουν στην επιτυχή υλοποίηση της ανάπλασης.

Ο Ε.Σ.Α προτείνει να δημιουργηθεί μία δυνατή επικοινωνιακή καμπάνια, μετονομάζοντας τον τίτλο του κεντρικού μηνύματος από “το κέντρο κλείνει…” στο μήνυμα “η Αθήνα ανοίγει την αγκαλιά της για να σας υποδεχθεί”. Με τον τρόπο αυτό ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό για το έργο και ταυτόχρονα το προσκαλούμε να επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Για να είναι επιτυχημένο αυτό το εγχείρημα, πρέπει να συνδυαστεί με ενέργειες που θα κάνουν εύκολη και προσιτή την πρόσβαση στο κέντρο.

Αναλυτικότερα σας παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις, που χωρίζονται σε αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και σε αυτές που απαιτείται ειδικός σχεδιασμός και συντονισμένες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση και είναι οι εξής:

Προτάσεις άμεσης εφαρμογής

Διευκόλυνση στάθμευσης Ι.Χ & δίκυκλων, για την πρόσβαση με ίδια μέσα.
• Κλειστά και ανοιχτά πάρκινγκ οχημάτων:
– Επαναλειτουργία των κλειστών πάρκινγκ που ανήκουν στον Δ. Αθηναίων, με διάθεση δωρεάν θέσεων για μικρό χρονικό διάστημα, αποκλειστικά για επισκέπτες που θα κάνουν αγορές από τα καταστήματα της περιοχής.
– Ο Ε.Σ.Α έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις ενώσεις Στεγασμένων και Υπαίθριων χώρων στάθμευσης, με σκοπό τη δημιουργία συντονισμένων προσφορών και δράσεων, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
• Δημιουργία νέων χώρων αμιγούς στάθμευσης δίκυκλων, σε πολλά περιφερειακά σημεία, αλλά και εντός της περιοχής εφαρμογής, όπως στις οδούς Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Νίκης, Πλ. Κλαυθμώνος, Ξενοφώντος, άνω μέρος της Βαρβακείου αγοράς, κ.α.

Διευκόλυνση στάθμευσης Ταξί, τουριστικών λεωφορείων και λειτουργία των ΜΜΜ, για την εύκολη πρόσβαση με δημόσια μέσα.

• Να σχεδιαστούν νέες λειτουργικές πιάτσες ταξί σε κομβικά σημεία γύρω από την περιοχή ανάπλασης, για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση του κοινού από και προς το κέντρο, με ειδική μέριμνα για την περιοχή από Μοναστηράκι έως Θησείο και στον άξονα από Σύνταγμα έως Ομόνοια.
• Οριοθέτηση σημείων αποβίβασης και επιβίβασης για τα τουριστικά λεωφορεία καθώς και οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης εκτός κέντρου. Προτεινόμενα νέα σημεία αποβίβασης και επιβίβασης είναι το Ζάππειο και το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ (Ερμού και Πειραιώς). Σημείο στάθμευσης στην περιοχή του Ελαιώνα και πέριξ της οδού Πειραιώς.
• Ενίσχυση και έξυπνος σχεδιασμός της λειτουργίας των ΜΜΜ – Θέσπιση 24ωρης λειτουργίας του Μετρό για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο.

Για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς:

• Αυστηρή τήρηση του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων, με ταυτόχρονο ορισμό κατεύθυνσης των οχημάτων τροφοδοσίας στους πεζοδρόμους εντός του Εμπορικού Τριγώνου.
• Ο Ε.Σ.Α σε συνεννόηση με τον Δ. Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, πρότεινε να συντονισθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων του Τριγώνου με τη λειτουργία του μπλε δακτυλίου.
• Μέριμνα για παράδοση αντικειμένων που είναι βαριά και ογκώδη, σε πελάτες καταστημάτων.
• Χρήση Ι.Χ αυτοκινήτων των καταστηματαρχών της περιοχής ανάπλασης, για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τα καταστήματα, πριν και μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της πόλης και της αγοράς:

• Δημιουργία κυκλικής γραμμής μικρών λεωφορείων, χωρίς αντίτιμο, περιμετρικά της περιοχής εφαρμογής του μέτρου.
• Επαναφορά της πρότασης του Ε.Σ.Α για ορισμό ποσόστωσης στις χρήσεις γης, μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε), με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη της αγοράς, για να μη μετατραπεί σταδιακά η περιοχή εφαρμογής σε χώρο τραπεζοκαθισμάτων, εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων.
• Κίνητρα για διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών θεματικών ενοτήτων, για να μην εξαλειφθούν αγορές που αναπτύσσονται για πάνω από μισό αιώνα στην περιοχή, όπως είναι οι ειδικές αγορές στις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Βύσσης κ.α.
• Εκπόνηση γενικής μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για το σύνολο της πόλης και ειδικής μελέτης για την περιοχή της Πλάκας.

Αγαπητέ Δήμαρχε,

η συνεργασία του Ε.Σ.Α. και του Δ. Αθηναίων αν και είναι δεδομένη, χρειάζεται να ενταθεί και για να είναι δημιουργική και παραγωγική πρέπει να θεσμοθετηθεί η παρουσία εκπροσώπων του συλλόγου στο σχεδιασμό όλων των δράσεων και των έργων που σχετίζονται ή επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα. Είμαστε βέβαιοι πως η συνέχιση της συνεργασίας μας θα αποβεί προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι και το δικό σας όραμα».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα