back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκλογικός χάρτης ΗΠΑ: δύσκολη η κούρσα για τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία και τον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στην πανδημία κορονοϊού, έχει παραβλεφθεί κάτι πολύ σημαντικό: ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι τώρα ένα αποφασισμένο αουτσάιντερ με στόχο να φτάσει τις 270 εκλογικές ψήφους που πρέπει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία το φθινόπωρο.

Μια δημοσκόπηση της Fox News στην Αριζόνα δείχνει ότι ο Τζο Μπάιντεν ηγείται του Τραμπ με 46% ενώ ο Τραμπ συγκεντρώνει το 42%, στο Οχάιο να προηγείται ο Μπάιντεν με 45% έναντι του 43% του Τραμπ, στο Ουισκόνσιν τα ποσοστά του Μπάιντεν είναι στο 49% και του Τραμπ στο 40.
Σε μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac στο Τέξας ο Τραμπ προηγείται (44%) του Μπάιντεν(43%).
Πόσο κακοί είναι αυτοί οι αριθμοί για τον Τραμπ; Για να το θέσω σωστά: Πραγματικά κακοί.

Ο τελευταίος δημοκράτης που κέρδισε την Αριζόνα σε προεδρικό επίπεδο ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 1996. Στο Τέξας, κανένας Δημοκρατικός από την εποχή του Τζίμι Κάρτερ το 1976, δεν ανέλαβε ποτέ προεδρική κούρσα. Το Οχάιο ήταν μία από τις πιο αμφιταλαντευόμενες πολιτείες (swinging states) στις προεδρικές κούρσες στις αρχές αυτού του αιώνα, κινήθηκε έντονα προς τον Τραμπ το 2016, καθώς το κατάφερε με να την κερδίσει με 8 πόντους διαφορά. Και το Ουισκόνσιν θεωρείται η πολιτεία στην οποία ο Τραμπ πόνταρε το 2016 και που ποντάρει και πάλι να τον υποστηρίξει. Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα στην Πενσυλβανία και το Μίσιγκαν – δύο άλλες ιστορικά Δημοκρατικές πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ το 2016- υποδηλώνουν ότι βρίσκεται πίσω από τον Μπάιντεν αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον David Wright του CNN, η εκστρατεία Τραμπ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε διαφημίσεις στο Οχάιο, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα από τις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με το μήνυμα του Τραμπ να μεταδίδεται στις τηλεοπτικές οθόνες τους, οι ψηφοφόροι σε αυτές τις πολιτείες δεν πείθονται – τουλάχιστον όχι ακόμη.
Τώρα, ας δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τις πιθανότητες του Tραμπ να φτάσει τις 270 ψήφουν έως τον Νοέμβριο.

Ο Τραμπ έλαβε 306 εκλογικές ψήφους το 2016 και κέρδισε την προεδρία. Τώρα, ας εξετάσουμε τα παρακάτω σενάρια για την αναμέτρηση του 2020 (όλοι οι υπολογισμοί έγιναν μέσω 270towin.com):
* Εάν ο Τραμπ χάσει το Τέξας (και κερδίσει οπουδήποτε αλλού κέρδισε το 2016), χάνει από τον Μπάιντεν, 270 προς 268.
* Εάν ο Τραμπ χάσει το Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν (και κερδίσει οπουδήποτε αλλού κέρδισε το 2016), χάνει από τον Μπάιντεν 278 – 260.
* Εάν ο Τραμπ χάσει την Αριζόνα, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια (και κερδίσει οπουδήποτε αλλού κέρδισε το 2016), χάνει από τον Μπάιντεν 279 -259.
* Εάν ο Τραμπ χάσει το Οχάιο, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν (και κερδίσει οπουδήποτε αλλού κέρδισε το 2016), χάνει από τον Μπάιντεν 276 -262.
* Εάν ο Τραμπ χάσει την Αριζόνα, το Οχάιο και τον Ουισκόνσιν (και κερδίσει οπουδήποτε αλλού κέρδισε το 2016), χάνει από τον Μπάιντεν 271 -267.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι κανένα από αυτά τα σενάρια εκλογικών χαρτών δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Εξάλλου, απέχουμε ακόμη 152 ημέρες από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αντίθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν, από τώρα έως και τον Νοέμβριο, έχει πολλά διαφορετικά «μονοπάτια» να ακολουθήσει για να πετύχει τις απαιτούμενες 270 ψήφους, ενώ ο Τραμπ έχει μειωμένο αριθμό.

Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη δεν ασχολούνται ούτε με πιθανά σημεία προβληματισμού για τον Τραμπ στη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Τζόρτζια – όλα τα οποία κέρδισε το 2016.

Η καλύτερη / πιο πιθανή πορεία του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία θα ήταν να χάσει μία ή και τις δύο πολιτείες –είτι αυτή του Μίσιγκαν ή και της Πενσυλβάνια- και να κρατήσει τις άλλες πολιτείες που κέρδισε το 2016.

Όπως έγραψε ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής Stu Rothenberg σε μια στήλη του:
“Η χώρα είναι τόσο πολωμένη όσο και πριν από δύο μήνες, και η πορεία της αναμέτρησης είναι ουσιαστικά αμετάβλητη, με τον Μπάιντεν να έχει άνετο προβάδισμα στην εθνική ψηφοφορία και να έχει πολλαπλά μονοπάτια για να κερδίσει τις 270 εκλογικές ψήφους.
“Ενώ οι καθημερινές εξελίξεις δίνουν στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα κάτι για να συζητήσουν, η σημερινή μεγάλη ιστορία θα αντικατασταθεί από μια νέα αύριο, και μια άλλη την επόμενη μέρα. Αλλά οι βασικές αρχές του αγώνα παραμένουν αμετάβλητες.”
Αυτό είναι σωστό. Από σήμερα, ο Μπάιντεν έχει περισσότερους τρόπους από ό, τι σε οποιοδήποτε σημείο της εκστρατείας μέχρι σήμερα για να πάρει 270 εκλογικές ψήφους. Και ο Τραμπ έχει λιγότερους.
Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει; Φυσικά! Το καλοκαίρι του 2016, ο εκλογικός χάρτης έμοιαζε με τη Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει τον Τραμπ.

Οι εκλογές δεν είναι σήμερα. Ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει μια καλά χρηματοδοτούμενη – και πιθανώς επιθετική – εκστρατεία που προσπαθεί να “χρωματίσει” τον Μπάιντεν ως άχρηστο σε κάθε ζήτημα – από τη μετανάστευση, την κόντρα με την Κίνα κλπ. Οπως μας υπενθύμισαν οι τελευταίοι μήνες, τα γεγονότα μπορούν να αλλάξουν αυτό που πιστεύουμε και να αντρέψουν ανα πάσα στιγμή όσα γνωρίζουμε ως τώρα και μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Όλα αυτά είναι αλήθεια. Ωστόσο γεγονός παραμένει ότι ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε έναν ολοένα και πιο δύσκολο εκλογικό χάρτη σήμερα, με λίγες πιθανότητες να συμβεί μία τόσο μεγάλη αλλαγή, τουλάχιστον άμεσα.

Αθηνά Κορλίρα
Πηγή: CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα