back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

EΛΣΤΑΤ: Ύφεση μόλις 0,9% το α’ τρίμηνο του 2020 – Δραματική μείωση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 6,4%

Διαβάστε επίσης

Ύφεση μικρότερη του αναμενομένου, μόλις 0,9% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο εφέτος, αντανακλώντας τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από την  πανδημία κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα

Τα στοιχεία του ΑΕΠ  που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν την δυναμική των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει το 2020 η χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης.  Σημειώνεται ότι τα  στοιχεία αποτυπώνουν την πορεία της χώρας το πρώτο 3μηνο κατά το οποίο δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, αλλά και την αρχή του lockdown στα μέσα Μαρτίου. Το τρίμηνο αυτό συνέπεσε κατά ένα μέρος του ( από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου) με το ξέσπασμα της πανδημίας του  νέου κορονοιού, την εφαρμογή καραντίνας με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το λουκέτο σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, την καταβολή επιδομάτων αντί μισθών σε 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και στην αναστολή πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Καταγράφεται μεγάλο πλήγμα με μείωση των επενδύσεων κατά 6,4% αλλά και μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,7%. Αντοχές αποτυπώνονται στις εξαγωγές, αλλά και άνοδος της κρατικής κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, και αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2019 σημείωσε μείωση 1,6%. Με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο τέλος του α’ τριμήνου εφέτος σε 47,739 δισ. ευρώ από 48,515 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο πέρυσι, καταγράφοντας μείωση κατά 776 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά,

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την ετήσια σύγκριση, υπήρξαν οι εξής μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,7% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 6,4%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,01%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,3%).

Μεταξύ α’ τριμήνου 2020 και δ’ τριμήνου 2019, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,3%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 8,4%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,1% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 2,3%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,4% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 8%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι η εξής: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης σε ετήσια βάση -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Εν τω μεταξύ η έκτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού euroworking group,  ενόψει του Εurogroup της 11ης Ιουνίου. 

Επίσης σήμερα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της διάδοσης του κορονοιου. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του αντίστοιχου προγράμματος με επιπλέον 500 δις ευρώ. 

«Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα, ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ

Όπως δήλωσε ο υπουργός:

«Παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2020, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μία ελάχιστη ύφεση της τάξεως του 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά έλαβε η κυβέρνηση όπως και άλλες κυβερνήσεις, τον μήνα Μάρτιο, ο στόχος του Προϋπολογισμού θα είχε υπερκαλυφθεί. Είναι μία συλλογική εθνική επιτυχία που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ασφαλώς το επόμενο τρίμηνο δεν θα έχει την ίδια εικόνα, καθόσον εκεί η επίπτωση του κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη χρονική επίδραση. Όμως, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε».

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα