back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιώργος Κουμεντάκης στον Αθήνα 9.84: “Η Λυρική Σκηνή φέτος θα ταξιδέψει σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, με 20 καινούργιες παραγωγές και 111 παραστάσεις”

Διαβάστε επίσης

 

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το φετινό καλοκαίρι αλλά και τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης , μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

“Με τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μια πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη ,το υπουργείο επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους εποπτευόμενους φορείς του και να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των Μουσείων”.

«Η Λυρική Σκηνή θα ταξιδέψει σε 70 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα με 20 καινούργιες παραγωγές και 111 παραστάσεις” τόνισε ο κ. Κουμεντάκης , ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες.

Για αυτό το εγχείρημα, πρόσθεσε, θα εργαστούν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες και τεχνικοί και περίπου 500 άτομα από τις τοπικές κοινότητες, οι οποίοι θα διευκολύνουν το έργο της παραγωγής πχ ταξιθέτριες,οδηγοί κλπ.

“Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου με το ρεσιτάλ στη Ρωμαϊκή Αγορά ,συνοδεία της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ θα είναι η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελαρίδη με δύο οπερέτες, τις παραστάσεις «Θέλω να δω τον Πάππα» και «Χαλιμά».

«Στο νέο πρόγραμμα της Λυρικής υπάρχει ένα αφιέρωμα με πέντε ξεχωριστές συναυλίες στον Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά, όλοι μαζί, θα γιορτάσουμε τα γενέθλια του Μίκη, τα 95 χρόνια του, στις 29 Ιουλίου στο Θησείο» είπε ο Γιώργος Κουμεντάκης. « Ξεκινάμε ένα μεγάλο τριετές αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη ,με αντιπροσωπευτικά έργα του ,σαν συνέχεια στο αφιέρωμα που κάναμε στον Μάνο Χατζιδάκι. Η Λυρική Σκηνή τιμά για τα επόμενα τρία χρόνια τον Μίκη Θεοδωράκη ,με την ίδια αγάπη και την ίδια προσοχή που καταθέσαμε και στον Μάνο Χατζιδάκι».

Και συνεχίζει ο Γιώργος Κουμεντάκης:«Υπάρχει στο σχεδιασμό μας ακόμα μια παρουσίαση του σημαντικού έργου του Χατζιδάκι ,”Τα παράλογα “,το οποίο θα παρουσιαστεί μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει η Λυρική Σκηνή για το 2021 και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση”.

Προσθέτει μάλιστα ότι “Τον Ιούλιο θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι τον Δεκέμβριο και από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ανακοινώσουμε όλο το πρόγραμμα του 2021 Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει και το ψηφιακό Φεστιβάλ, το πρώτο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν αρκετά ,για να μείνει ο Οργανισμός “ζωντανός” και για να μπορέσουν και εκτός Λυρικής αρκετοί καλλιτέχνες να εργαστούν, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων».

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μη μείνει νεκρή αυτή η περίοδος. Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουμε τη Λυρική. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Η υπουργός Πολιτισμού ,την οποία και εκτιμώ πολύ, κάνει εξαιρετική δουλειά, ενεργοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και είναι πάντα μπροστά από τα γεγονότα”.

“Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», σύμφωνα με την κ. Μενδώνη θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες παραγωγές παράγεται ένα πολύτιμο καλλιτεχνικό έργο. Με αυτό τον τρόπο και μέσω αυτών των εκπληκτικών χώρων επικοινωνούμε τον πολιτισμό μας” ανέφερε και επισήμανε “τα έξοδα των εκδηλώσεων θα καλύψει το υπουργείο Πολιτισμού. Θα πραγματοποιήσουμε ένα γκαλά μονοδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ,η θεματολογία των οποίων θα προέρχεται από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Έχουμε ένα ρεσιτάλ του περίφημου τραγουδιστή Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος θα δώσει ρεσιτάλ τον Αύγουστο στο Κάστρο της Καλαμάτας, της ιδιαίτερης πατρίδας του».

Ο κ. Κουμεντάκης μίλησε και για το σημαντικό βιβλίο -λεύκωμα που κυκλοφόρησε από την Εθνική Λυρική Σκηνή ,για τα ογδόντα χρόνια ζωής του Ιδρύματος.

“Αυτό το βιβλίο το δημιουργήσαμε με πολλή μεγάλη αγάπη και θα είναι πάντα παρόν και πάντα ισχυρό και για τη μνήμη, η οποία είναι πολύτιμη, γιατί η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας πολύ μεγάλος Οργανισμός με τεράστιο έργο.
Ογδόντα χρόνια σέβεται την Όπερα και το κοινό της. Μέσα από αυτό το δώρο προς τους αγαπημένους μας φίλους, αναδεικνύεται η ιστορία μας και το πολύτιμο υλικό μας. Όταν ξεφυλλίζεις ένα τέτοιο βιβλίο, η ιστορία είναι ακόμα πιο χορταστική. Δεν υπάρχει στο διαδίκτυο αυτή η σχέση “είπε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Και συμπλήρωσε : “Το βιβλίο υπογράφει το Τμήμα Δραματουργίας, όπου υπεύθυνος είναι ο κ. Νίκος Βροντάς .Βοήθησε όλος ο Οργανισμός ,το Τμήμα Επικοινωνίας και Προβολής ,ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κοστίζει πενήντα με εξήντα ευρώ και αυτή τη στιγμή διατίθεται από το ταμείο του Ιδρύματος”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα