back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Α. Ξανθός: Υπάρχει έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

«Επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει», είπε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Αντρέας Ξανθός. «Αν δεν το κάνουμε κινδυνεύουμε από μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του σταθμού της πόλης και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολιτικού χαρακτήρα και λιγότερου επιστημονικού χαρακτήρα». Όπως εξήγησε «εμείς καταθέσαμε 10 προτάσεις για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καλή προετοιμασία, υπάρχει έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει διεθνής κανονισμός για τις πύλες εισόδους της χώρας, βάσει του οποίου δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένο έλεγχο και καραντίνα για όλους τους επισκέπτες. Ωστόσο, ειδικού τύπου ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν στις πύλες εισόδου. Επίσης, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρων αντανακλαστικών στους τουριστικούς προορισμούς για να έχουμε διάγνωση με γρήγορα τεστ, προκειμένου να εντοπίζεται εγκαίρως το κρούσμα ή τα κρούσματα και να απομονώνονται».

Όπως είπε ο κ Ξανθός «ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να συντονίσει περιφερειακή δράση, σε κρίσιμους τουριστικούς προορισμούς με την ενίσχυση των δομών Υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα σε γιατρούς για τους καλοκαιρινούς μήνες, για να στελεχώσουν ακόμη και τους πιο απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς».

Για τη στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην πανδημία

«Τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά γιατί η υγειονομική στρατηγική που υπέδειξαν οι επιστήμονες ακολουθήθηκε χωρίς να υπάρχουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις», δήλωσε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε «το πρώτο κομμάτι έκλεισε με επιτυχημένη θα έλεγα πορεία, αλλά τώρα είναι τα δύσκολα. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία, αλλά και να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία».

Σχολιάζοντας την συμβολή του κ. Τσιόδρα στην επιτυχία των μέτρων ο πρώην υπουργός Υγείας, είπε ότι «έτυχε αναγνώρισης κι από την ελληνική κοινωνία αλλά και από την πλειονότητα του πολιτικού συστήματος».

Τέλος, μιλώντας για την ημερίδα «Ψυχική υγεία και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την πανδημία. Ανοιχτοί διάλογοι με ειδικούς, φορείς και κινήματα», που διοργάνωσε τo «Δίκτυο Υπεράσπισης του καθολικού Δικαιώματος στην Υγεία και της Δημόσιας Περίθαλψης» ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι:

«Η ημερίδα εστίασε κυρίως  στο θέμα των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία από τον εγκλεισμό, την καραντίνα, αλλά και τη μεγάλη ανασφάλεια που μπαίνουν εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες μετά την έξοδο από το lock down. Είναι μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ανησυχεί για το αύριο κι έχει την αίσθηση ότι μπορεί να αποφύγαμε μια εθνική τραγωδία, αλλά είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του ιού ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα