back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Β. Κόκκαλης: «Στοίχημα είναι η μείωση του συνολικού όγκου απορριμμάτων»

Διαβάστε επίσης

«Στην Αττική παράγουμε περίπου 1.800.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, τα οποία καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) επεξεργάζεται περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο και στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να καταλήγουν όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ», δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει προσδοκία να αυξηθεί η ανακύκλωση ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων είναι τα βιοαπόβλητα, δηλαδή αυτά που προκύπτουν από την κουζίνα του σπιτιού μας. Σήμερα, πολλά βιοαπόβληματα- χωρίς καμία επεξεργασία- πηγαίνουν μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά σκουπίδια στη Φυλή. Το στοίχημα, λοιπόν, για μας είναι, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη διαλογή των βιοαποβλήτων και μέσω της ειδικής επεξεργασίας τους, να δημιουργούμε το λεγόμενο κομπόστ και παράλληλα με την ανακύκλωση, να μπορέσουμε να μειώσουμε τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με τους Δήμους της Αττικής, στους οποίους μοιράζονται 80 απορριμματοφόρα και στη συνέχεια θα δοθούν άλλα 120 απορριμματοφόρα, μαζί με ειδικούς κάδους συλλογής βιοαποβλήτων».

Για το λειτουργικό κόστος του ΕΔΣΝΑ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) και την προοπτική μείωσης των δημοτικών τελών ο κ. Κόκκαλης είπε «Ο ΕΣΔΝΑ, που περιλαμβάνει όλους τους Δήμους Αττικής, έχει ένα λειτουργικό κόστος από 85-86 μέχρι 91 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος μας είναι με τη σωστή διαχείριση του Συνδέσμου και τη σωστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, να μειώσουμε το λειτουργικό του κόστος, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να μειωθεί και το ποσό που πηγαίνει πλέον στον κάθε πολίτη της Αττικής μέσω των δημοτικών τελών».

Τέλος ο κ. Κόκκαλης μίλησε για την κατάσταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή αναφέροντας ότι «σε κανέναν δεν είναι ευχάριστη η ιστορία με τη Φυλή. Όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που ξεκίνησε, ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Εάν είχε ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ, η ανακύκλωση, θα είχαμε πολύ λιγότερο όγκο απορριμμάτων. Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να αποσυμφορήσουμε την Δυτική Αττική, που σήμερα σηκώνει όλο το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή και λειτουργία 3 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, όπως στο Σχιστό και στο Γραμματικό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα