back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tεστ αντισωμάτων:Τι ανιχνεύουν, πόσο κοστίζουν

Διαβάστε επίσης

Τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν μόρια που παρήγαγε το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό και βοηθούν στην αναγνώριση ατόμων που μολύνθηκαν σχετικά πρόσφατα ή στο παρελθόν, ακόμα και αν δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα.

Αντιθέτως, τα μοριακά τεστ είναι άμεσα, δηλαδή ανιχνεύουν τον ίδιο τον ιό, και ταυτοποιούν άτομα που βρίσκονται σε φάση οξείας και ενεργού λοίμωξης. Επομένως, οι δύο τύποι τεστ δεν υποκαθιστούν ο ένας τον άλλον.

Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα νέα τεστ αντισωμάτων, τα οποία έχουν μεγάλη ακρίβεια και μπορούν να δείξουν εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ή εάν έχει περάσει την ασθένεια.

Τα τεστ αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιλογή ατόμων τα οποία έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και που πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεά πλάσματος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία  ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Τα τεστ αντισωμάτων που κυκλοφορούν ανιχνεύουν 3 τύπους αντισωμάτων, τα IgM, IgG και IgA. Τα IgM και IgG είναι αυτά που προτείνονται για την εκτίμηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο ιό έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα αντισώματα IgM και IgG εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ανίχνευση IgM έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς ταυτόχρονη ανίχνευση και IgG δεν είναι συχνό φαινόμενο. Έτσι, δεν έχει σημασία αν το τεστ  που χρησιμοποιείται ανιχνεύει IgG ή IgG με IgM ή ολικό αντίσωμα.

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα μετά την μόλυνση τα αντισώματα IgM και IgG παραμένουν ανιχνεύσιμα.

Η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δεν εξασφαλίζει την πλήρη και μακροχρόνια προστασία του ατόμου από επαναλοίμωξη με τον ίδιο ιό. Προς το παρόν, τα περισσότερα τεστ που κυκλοφορούν είναι ποιοτικά (δηλαδή δίνουν αποτέλεσμα είτε θετικό ή αρνητικό ή ασαφές). Δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ποια πρέπει να είναι η συγκέντρωση των αντισωμάτων (ο τίτλος) ώστε το άτομο να είναι προστατευμένο.

Τι σημαίνει τα αντισώματά μου είναι αρνητικά;

Ότι δεν έχετε αντισώματα έναντι του ιού και επομένως, δεν έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό.

Κόστος τεστ αντισωμάτων

Τα τεστ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά και είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία και εξεταστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.Η εξέταση μπορεί να γίνει σε δομές και εργαστήρια που διαθέτουν αφενός τα τεστ αλλά και το ειδικά μηχανήματα (ανοσολογικό αναλυτή).

Η εξέταση γίνεται με δείγμα αίματος, με κανονική αιμοληψία και το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε περίπου δύο ώρες. Το ποσοστό επιτυχία είναι 99,6%, και αυτό το 04% αντιστοιχεί σε ψευδή θετικά αποτελέσματα, όταν δηλαδή το τεστ ανιχνεύσει έναν άλλο ιό αντί για τον κορονοϊο.
Έχουν επίσης αναπτυχθεί και «γρήγορα» τεστ αντισωμάτων (rapid) τα οποία γίνονται με μια σταγόνα αίματος και δίνουν αποτέλεσμα αμέσως, αλλά το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο.

Τα νέα τεστ αντισωμάτων είναι και αρκετά φθηνότερα από τα μοριακά. Οι τιμές στην ιδιωτική αγορά για τα νέα τεστ αντισωμάτων ξεκινούν από 20 ευρώ, ενώ για τα μοριακά τα ιδιωτικά εργαστήρια είχαν φτάσει να χρεώνουν και 200-250 ευρώ. Η μέση τιμή που χρεώνει και το Ινστιτούτο Παστέρ είναι 70 ευρώ.

‘Ελενα Μπρέ

γιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα