back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι απειλές Τραμπ ενίσχυσαν την οργή – 8η νύχτα διαδηλώσεων – Στρατιωτικό οχυρό η Ουάσιγκτον

Διαβάστε επίσης

Ασίγαστη παραμένει η οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαίωση μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλοντας την αστυνομική βία και το φυλετικό μίσος στις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά – ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη -, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον καινούριο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτήριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στην πόλη Χιούστον, στην πολιτεία Τέξας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ. Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τις 60.000.

Θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια

Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον – Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός – είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ». «Θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια» ανέφερε. Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», πρόσθεσε.

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια. «Θα τον αντιπροσωπεύσουμε όπως τού πρέπει», είπε στο πλήθος ο Trae Tha Truth, «θα σκίσουμε αυτό το σύστημα από μέσα προς τα έξω. Ο Τζορτζ Φλόιντ μας κοιτάει από ψηλά τώρα και χαμογελάει», πρόσθεσε.

Η Σίλα Τζάκσον Λι, Δημοκρατική βουλευτής που εκπροσωπεί συνοικίες του Χιούστον όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ, είπε στους συγκεντρωμένους πως ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Κάποιοι συνδέουν το ότι στο Χιούστον δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια με το ποιος ήταν ο Φλόιντ. «Αυτοί που γνώριζαν καλύτερα τον Τζορτζ βοήθησαν να ορίσουμε τον τόνο (των διαδηλώσεων) στο Χιούστον. Ξέρουν ποιος ήταν. Ότι ήταν στ’ αλήθεια αγαθός γίγαντας, γλυκός τύπος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χιλ, ακτιβιστής και πάστορας που γνωρίζει την οικογένεια.

Επιμένει στην καταστολή ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδοκίμασε τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, ώρες αφότου πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης αργά τη Δευτέρα, μεταξύ αυτών και καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, ενώ πυρπόλησαν μαγαζιά στο Λος Άντζελες. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, που εκτυλίσσονται για δεύτερη εβδομάδα και ειρωνεύτηκε τις τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών τους Αμερικανούς κυβερνήτες, για την απάντησή τους στις βίαιες διαδηλώσεις. «Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές ρεμαλιών και αποβρασμάτων. Οι κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Πελόζι: ο Τραμπ υπονομεύει τη δημοκρατία

«Ο πρόεδρος ξεπέρασε ένα ακόμη όριο υπονομεύοντας της δημοκρατίας», ανέφερε η Νάνσι Πελόζι με αφορμή τις δηλώσεις Τραμπ από την εκκλησία του Σεντ Τζον.

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου πως θα βγάλει τον στρατό στους δρόμους, έχει προκαλέσει την οργή των Δημοκρατικών, την ώρα που στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων επικρατεί σιγή… Η Πελόζι, επιτέθηκε στον Τραμπ λέγοντας πως και πάλι «ξεπέρασε τα όρια», τονίζοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να κληθεί ο στρατός γι’ αυτό. Οι περισσότεροι διαδηλώνουν ειρηνικά».

Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση του Κογκρέσου στην αστυνομική βία, η Πελόζι – που εμφανίστηκε στο Κογκρέσο διαβάζοντας αποσπάσματα από την Βίβλο σε απάντηση για τον Τραμπ που απλά την… κρατούσε μία ημέρα πριν- είπε πως ειδική ομάδα εξετάζει το θέμα και ότι η αντιμετώπιση των νόμων περί ασυλίας για την αστυνομία είναι «πολύ σημαντική και αυτό θα ήταν προτεραιότητα».

Πεντάγωνο: 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Ουάσιγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα