back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Black lives matter»

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικό.

Με κεντρικό σύνθημα «Black lives matter», η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατέληξε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Βασιλίσσης Σοφίας. Με τα συνθήματα τους οι διαδηλωτές εναντιώνονταν στην αστυνομική βία, ενώ υπήρχαν και πλακάτ με τη φράση «I can’t breathe”», τα τελευταία λόγια του George Floyd, δηλαδή, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Η φράση αυτή έχει λάβει κινηματικές διαστάσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ την πρεσβεία και μετά την άφιξη της πορείας, μέρος της διαδήλωσης συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ και πέτρες προς την αστυνομία έξω από την πρεσβεία, με την αστυνομία να απαντάει με φωτοβολίδες κρότου λάμψης και χημικά δακρυγόνα και τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Μετά τα επεισόδια, χρήση χημικών έγινε για άγνωστο, μέχρι στιγμής, λόγο στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, η οποία ήταν “φραγμένη” από κλούβες των ΜΑΤ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσαγωγές που έγιναν στο Κολωνάκι και στο κέντρο της Αθήνας, αρκετή ώρα μετά την πορεία.

 

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα