back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εφ’ όλης της ύλης ο Γ. Κουμουτσάκος στον Αθήνα 9.84 – Μεταναστευτικό – Τουρκία – Φιλοξενία προσφύγων

Διαβάστε επίσης

Το πλαίσιο του μεταναστευτικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία δεν είναι διμερές – αφορά την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην εκπομπή του Άρη Τόλιου και στον Αθήνα 9.84.

«Η πρόκληση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη- Στην φάση που βρίσκεται η Τουρκία να εφαρμόζει πολυεστιακή πίεση στην Ελλάδα, δεν θα στερηθεί να αυξήσει αυτή την πίεση εκμεταλλευόμενη τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφύγες και μετανάστες που έχει στο έδαφος της. Συνεπώς, θεωρώ ότι οι επόμενοι μήνες είναι μήνες εγρήγορσης για την Ελλάδα ιδίως αν οι καιρικοί συνθήκες βοηθούν στην αύξηση των ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, «βλέπω μια Τουρκία η οποία ακολουθεί μια νέα στρατηγική να ασκεί συνεχώς πίεση σε διαφορετικά μέτωπα, όπως είναι οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι υπερπτήσεις, η πίεση στον Έβρο, η εν δυνάμει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Η εθνική ενότητα και το διεθνές δίκαιο είναι εκείνα που πρέπει να αξιοποιήσουμε ενεργητικά όχι παθητικά, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος. Η διπλωματική δράση αλλά και το τείχος και η εκπεφρασμένη βούληση της Ελλάδας να το χρησιμοποιήσει, αν η Τουρκία ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής. Σε αυτό θα συμβάλλει και η επιχειρησιακή δυνατότητα των απολύτων αξιόμαχων ενόπλων δυνάμεων μας».

Φυσικά, «εάν χρειαστεί πολιτικός διάλογος, ειδικά αυτή την στιγμή μετά τα γεγονότα στον Έβρο- το αίτημα διαλόγου πρέπει να έρθει από την άλλη πλευρά»

Για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και κάθε κίνηση για την οικοδόμηση αυτής της αραγούς εθνικής ενότητας πρέπει να γίνεται για να την ενίσχυσή της και όχι πιθανώς για να την αποδυνάμωσή της. Μόνο και μόνο η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών από μόνη της έχει μια σημαιολογία. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να υπηρετεί την ουσία και όχι κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμβάλει στη θωράκιση της εθνικής μας ενότητας».

Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Αναφορικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Πολλοί από τους παράνομα εισελθόντες πρόσφυγες στη χώρα μας, αιτήθηκαν και πήραν πολιτικό άσυλο. Αυτό σημαίνει ότι απέκτησαν το καθεστώς από το οποίο απορρέουν δικαιώματα. Συνάμα όμως δεν μπορούν να έχουν όλα εκείνα που αφορούν την προστασία των ατόμων που αιτούνται άσυλο. Και αυτό λέει ξεκάθαρα η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικές εξώσεις ανθρώπων. Τίθεται όμως ένα θέμα και αυτό έχει να κάνει με τη σταδιακή απελευθέρωση των χώρων, στους οποίους θα μείνουν άνθρωποι που περιμένουν την εξέταση της αίτησής τους», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Σχετικά με το αν θα πρέπει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να ζητήσει συγγνώμη για τον διορισμό του Χρήστου Τσιάχρη, που έχει εκδώσει βιβλίο με ξενοφοβικό περιεχόμενο, μέσω των φιλοναζί «εκδόσεων Θούλη», στην δομή του Πύργου. ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Για την συγκεκριμένη περίπτωση θα ήθελα να σημειώσω πως όπως ξέρετε εγώ παρακολουθώ την διεθνή πτυχή του μεταναστευτικού. Ωστόσο, εάν οι απόψεις εκείνες του παρελθόντος του ανθρώπου που διορίστηκε Διοικητής είναι κάτι που θα τον εμποδίσει να κάνει όπως πρέπει το έργο του θα πρέπει ο ίδιος να το αναλογιστεί άμεσα και να λειτουργήσει ανάλογα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα