back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δολοφονία Φλόιντ: Κατηγορίες απαγγέλλονται και στους άλλους τρεις αστυνομικούς

Διαβάστε επίσης

Σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού αυξάνεται η κατηγορία εις βάρος του αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ. Κατηγορίες απαγγέλλονται και στους άλλους τρεις αστυνομικούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον θα αυξήσει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων απολυθέντων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε και έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η νέα κατηγορία, – φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού τόνισε η εφημερίδα της Μινεσότα, επικαλούμενη πηγές.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη», έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή» και ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Τζορτζ Φλόιντ αναπαυθεί», τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη του στο CNN, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά. Η οικογένεια, τόνισε ο δικηγόρος, πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.

Φήμες ότι ο Τραμπ καρατομεί τον υπ. Αμυνας

Ο υπουργός Άμυνας παραμένει στη θέση του, δηλώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», είπε η ΜακΕνάνι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να κατηγορηθούν και άλλοι αστυνομικοί για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ.

Συγκλονιστικές σκηνές κατέγραψε η κάμερα με πρωταγωνιστές Αμερικανούς στρατιώτες στο Λος Άντζελες. Στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου μια ομάδα ενόπλων στρατιωτών που περιπολούν περιοχή του Χόλιγουντ γονάτισαν στη μνήμη του δολοφονημένου από αστυνομικούς, Τζορτζ Φλόιντ. Το περιστατικό κατέγραψε με την κάμερα του δημοσιογράφος του NBC και στο Twitter έχει ήδη πάνω από 16 εκατομμύρια προβολές.

https://twitter.com/enews/status/1268210875527299072

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ρατσισμού, όμως η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτές τις συγκεντρώσεις, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας φωνάζοντας το σύνθημα «Black lives matter». «Ακόμη και στη Φινλανδία, εδώ, υπάρχει ρατσισμός παντού, στα μπαρ, τις ντισκοτέκ, τα λεωφορεία, τα εμπορικά κέντρα, παντού. Για αυτό αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Όμαρ, που κατάγεται από την Γκάμπια και ζει μόνιμα στη Φινλανδία εδώ και 16 χρόνια, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Στοκχόλμη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού και κατά του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτή τη συγκέντρωση, καθώς στη Σουηδία δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 50 προσώπων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα